Praha chce spádovost středních škol, ministerstvo návrh odmítá

Události v regionech: Místa na pražských středních školách (zdroj: ČT24)

Vedení Prahy usiluje o zavedení spádovosti středních škol. Na školu v metropoli se po prvním kole přijímacích zkoušek nedostalo šestnáct procent deváťáků, průměr v Česku je přitom šestiprocentní. Podle vedení hlavního města za to může i stále rostoucí počet takzvaně „přespolních“ uchazečů. Resort školství návrh nepodporuje. Praze a středním Čechám vzkazuje, ať rozšiřují nebo staví nové školy.

V Praze byla nejnižší úspěšnost. Na střední školy se tam nedostalo více než patnáct set deváťáků. A například na Gymnáziu Christiana Dopplera budou žáci v druhém kole bojovat už pouze o dvě místa. „Dva uchazeči se vzdali přijetí v prvním kole, proto otevíráme druhé kolo,“ okomentoval zástupce ředitelky gymnázia Jiří Šperl.

Podle vedení hlavního města by pomohlo bodové zvýhodnění pražských deváťáků na úkor těch z jiných krajů, kterých se do metropole hlásí stále více. Loni jich bylo podle radního pro školství zhruba sedm tisíc, letos už 10,5 tisíce.

„Přesto, že v devátých třídách máme 12,5 tisíce žáků a připravili jsme kapacitu 185 tisíce míst na středních školách, tak to nestačilo. Dokud není možné dávat body navíc za to, že ti žáci jsou z Prahy, tak není možné ošetřit, aby se děti dostaly na ta místa,“ poznamenal radní pro školství, sport a volný čas hlavního města Prahy Antonín Klecanda (STAN).

Nevhodné, míní ministerstvo

Ministerstvo školství ale zavedení spádovosti u středních škol odmítá. „Vzhledem k tomu, že ne všechny obory jsou otevírány ve všech regionech, tak takové řešení spádovosti považujeme za nevhodné,“ řekla mluvčí resortu Tereza Fojtová.

„Chodí nám spousta sportovců do Prahy, a pokud se do hlavního města nedostanou, tak se sportem mohou v podstatě skončit. Proto je potřeba, aby Praha plnila metropolitní roli. A koneckonců na ni dostává i víc peněz,“ okomentoval radní pro oblast vzdělávání Středočeského kraje Milan Vácha (STAN).

Praha nyní vytipovává budovy, které by mohla přetvořit ve střední školy. První už dokonce za dvě stě milionů koupila, a to v Holešovicích. Místo železářství tam má zhruba za tři až čtyři roky studovat více než pět set gymnazistů.

K řešení nedostatku míst by podle Středočeského kraje mohla přispět i stavba nových gymnázií. Kolem Prahy by měla vyrůst tři, třeba v Černošicích nebo Roztokách. Vznikají i plány na středoškolský kampus, který by měl kapacitu až čtyři tisíce žáků. Kraj už o tom jednal se zástupci metropole i s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN). Kampus by mohl vzniknout na okraji hlavního města, aby byl dobře dostupný i ze Středočeského kraje. Jeho stavbu by z části zaplatil stát a zbytek by si rozdělily kraj a Praha.

„Měly by tam být všechny typy všeobecného i odborného vzdělávání na jednom místě, tak aby se dali sdílet učitelé, profese a tak dále, takže měl by být primárně určen pro pražské žáky a ve stejném poměru, tak jak to funguje i dnes, také pro ty středočeské,“ sdělil Vácha.