Kapacitní problémy středních škol v Praze jsou vážné, je třeba jednat rychle, řekl Bek

Události, komentáře: Mikuláš Bek (STAN) (zdroj: ČT24)

Kapacitní problémy škol v Praze jsou vážné, řekl ve čtvrtek v pořadu Události, komentáře ministr školství Mikuláš Bek (STAN) k přijímacímu řízení na střední školy. V metropoli se na žádnou střední školu v prvním kole nedostalo šestnáct procent dětí, zatímco v ostatních krajích se neúspěšnost pohybovala kolem šesti procent. Ministr zmínil, že se debatuje mezi Středočeským krajem a Prahou o budování středoškolských kampusů. Podle něj je potřeba rychle jednat, aby v příštích letech už převisy poptávky nebyly tak výrazné. Na druhou stranu jsou podle něj v některých oblastech školy, které jsou nevyužité.

„Praha má nedostatečnou kapacitu středních škol, (...). Samozřejmě jako metropole obsluhuje i část dětí, které přicházejí z přilehlých okresů středních Čech a kapacitní problémy jsou tady dlouhodobé a jsou teď velmi citelné,“ uvedl Bek s tím, že také dochází k celé řadě nespravedlností i v tom, že podmínky pro přijetí na pražské školy nebo ve velkých městech obecněji jsou přísnější než třeba na gymnázia v jiných regionech.

Podotkl, že po jeho nástupu vláda změnila základní regulační rámec – dříve ve všech regionech platilo, že může být maximálně třicet procent kapacity středních škol věnováno všeobecnému vzdělání. „Teď už mají kraje možnost nastavit podmínky podle svých možností až na padesát procent všeobecného vzdělání. Já doufám, že kraje a zejména Praha využijí toho prostoru tak, aby v příštím roce už převis poptávky nebyl tak vysoký, ale kapacitní problémy jsou vážné, já jsem dnes (ve čtvrtek, pozn.) měl k tématu jednání s pražskými radními a hledali jsme cesty, jak podpořit Prahu v budování kapacit,“ popsal Bek.

Dodal, že probíhá i debata o budování středoškolských kampusů na hranicích Prahy a Středočeského kraje, „protože bez nových školních kapacit nebude možné poptávku v hlavním městě uspokojit“.

Zmínil, že situace se mohla řešit už před pěti lety, kdy se vědělo, že demografie bude taková, jaká nyní je. „Bohužel se to neřešilo. Minulost asi nezměníme. Já rozhodně v tuhle chvíli využívám všech nástrojů, které ministerstvo má, legislativních i politických, k tomu, abychom situaci změnili, a myslím, že významnou roli v tom sehrají data, která jsou teď poprvé veřejně přístupná nejen politikům, ale také rodičům, široké veřejnosti,“ míní.

Na řadě je podle něj rychlá reakce zřizovatelů a vytvoření kapacity tam, kde chybí. Kromě Prahy jsou to podle něj také Jihomoravský, Jihočeský kraj i části Olomouckého kraje. „Teď je potřeba rychle jednat, aby v příštích letech už převisy poptávky nebyly tak výrazné. Naopak se ukazuje, že máme v některých regionech kapacity škol, které jsou nevyužité. Uvidíme ještě, jak dopadne druhé kolo,“ podotkl.

Kritika Markéty Pekarové Adamové

Bek se rovněž vyjádřil ke kritice šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, která v rozhovoru pro Právo prohlásila, že při nástupu mluvil o revolučních krocích, ale po roce je vidět, že nic nepřipravuje. Beka se zastal i premiér Petr Fiala (ODS).

„Krátce po svém nástupu jsem rozhodl o tom, že budeme elektronizovat přihlášky na střední školy, a do roka a do dne se to stalo, takže já jsem přesvědčený o tom, že děláme zásadní změny ve středním školství i v jeho struktuře, v oborové struktuře středních škol, připravujeme nový vzdělávací program pro základní i střední školy,“ avizoval ministr.

Podotkl, že z pohledu z Poslanecké sněmovny ale nejsou některé věci, kterými se vláda zabývá, dost dobře vidět. „Je škoda, že paní předsedkyně TOP 09 nepřijala vládní angažmá, možná, že by ta perspektiva byla jiná,“ míní.