PŘEHLEDNĚ: Co po přijímačkách? I když se nepovedou, zůstává řada možností

V pátek první zájemci o studium na střední škole skládali přijímací zkoušky. Týkalo se to čtyřletých maturitních oborů. Z devátých tříd vychází okolo 106 tisíc žáků, na střední školy se z nich hlásí přibližně 94 tisíc, asi o čtyři tisíce více než loni. Mohli nově podat přihlášku až na tři školy místo dosavadních dvou. To využila většina uchazečů. Výsledky prvního kola přijímacího řízení se uchazeči dozvědí 15. května. Co dělat, když nedopadnou dobře? Přinášíme základní otázky a odpovědi.

Nepovedly se mi páteční přijímačky, 15. května se dozvím, že jsem nebyl přijatý na školu, které jsem dal první prioritu. Jsem například přijatý na školy s druhou a třetí prioritou?

Ano, pokud moje výsledky stačily na ostatní školy, budu tam přijat.

Co mám dělat, pokud mi nevyjde ani jedna škola nebo obor ze tří zvolených?

Pokud jsem konal jednotnou přijímací zkoušku v prvním kole, můžu se přihlásit do druhého kola.

Podle čeho mám hledat, kam se v tomto druhém kole přihlásit?

V systému DiPSy přehledně uvidím, které školy druhé kolo vypsaly a jaká jsou kritéria přijetí a požadavky na školní kolo. Obecně je největší nesoulad mezi kapacitou škol a poptávkou uchazečů v případě gymnázií. Pokud bylo ostatně první volbou uchazeče čtyřleté gymnázium, dal si podle ministerstva i své další přihlášky nejčastěji na gymnázia, a to v 53 procentech.

Kde je největší konkurence?

Ve většině krajů si žáci podali zhruba v devadesáti procentech případů přihlášky do oborů ve stejném kraji, jako mají trvalé bydliště. Téměř polovina dětí, které se hlásí na střední školy v Praze, je však z jiných krajů, a místa v metropoli tak nemusí stačit.

Hlavní město má ve středních školách 19 651 volných míst, přičemž v devátých třídách základních škol je letos asi 12 500 pražských dětí. Do Prahy se ale hlásí zhruba deset tisíc žáků odjinud. Na platformě vzdelavanivdatech.cz si mohu porovnat, jaké byly letošní nabízené kapacity a počty přihlášek v jednotlivých školách a krajích.

Mám ještě nějakou šanci se dostat na střední školu, když mi nevyjde ani druhé kolo?

Poslední šance je třetí kolo a znovu uvidím možnosti v systému DiPSy.

Byl jsem přijatý na školu, kde jsem měl prioritu, ale chci jinam. Je to možné?

Je to možné pouze v případě, že se vzdám svého přijetí na škole z prvního kola a risknu druhé kolo. Nemám ale jistotu, že moje preferovaná škola druhé kolo vypíše.