Nedostatek míst na středních školách by mohly řešit kampusy na hranici Prahy, navrhuje Fiala

Tisková konference premiéra a ministra školství po jednání se zástupci regionů o navýšení kapacit středních škol (zdroj: ČT24)

Vláda zahájí na výboru pro strategické investice jednání o podpoře pro zvyšování kapacit na středních školách tam, kde chybí, řekl premiér Petra Fiala (ODS) po jednání o řešení nedostatku kapacit na středních školách, zejména v Praze a středních Čechách. Řešením by podle něj bylo vybudování velkých budov ve stylu kampusu na hranici Prahy a Středočeského kraje.

Informaci o nedostatku míst na středních školách přineslo podle premiéra Petra Fialy (ODS) zejména digitalizace, jejíž úspěšné dokončení ocenil. „Díky digitalizaci máme přesná data a s nimi se snažíme pracovat,“ řekl. I díky těmto informacím podle něj vláda zahájí na výboru pro strategické investice jednání o podpoře pro zvyšování kapacit na středních školách tam, kde chybí.

Vedení Prahy a jejích městských částí vládu opakovaně vyzvala, aby vznikl zvláštní fond určený právě k rozvoji nedostačujících kapacit ve školství. Fiala řekl, že na vládním výboru otevře debatu o tom, jak by obdobná podpora mohla vypadat. „Jsem přesvědčený o tom, že musíme na straně státu hledat schéma podpory,“ potvrdil i ministr školství Bek. Doplnil, že kromě dotací připadají v úvahu i výhodné úvěry, o kterých jedná s Národní rozvojovou bankou. Ministr také odmítl možnost zavedení spádovosti středních škol, která by podle něj byla kontraproduktivní.

Situace podle Fialy není ve všech městech a krajích stejná. „Kapacita středních škol v České republice je dostatečná, ale máme problémy v některých oblastech Prahy a Středních Čech. Jsou to oblasti, které nelze řešit odděleně,“ řekl.

Události : Nedostatek míst na středních školách (zdroj: ČT24)

Středoškolské kampusy

Proto navrhuje vznik středoškolských kampusů na hranici Prahy. „Stavění kampusů na hranicích velkých měst je dobrá myšlenka. Pokud budeme investovat do malých budov, nedosáhneme míry flexibility,“ potvrdil ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Podle něj je převis poptávky nad nabídkou i v jiných regionech, například na jižní Moravě nebo na Olomoucku.

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) jako možnou lokalitu zmínila Letňany, kde pražský magistrát vlastní pozemky. Dále uvedla, že kraj se snaží kapacity středních škol rozšiřovat. Podobně se vyjádřil i pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). „Navyšujeme místa na školách každý rok, v počtu žáků na třídu jsme se dostali úplně na hranu toho, co zákon dovoluje,“ řekl. Dodal, že nové školy je potřeba stavět tak, aby bylo možné změnit jejich typ bez velkých nákladů na základě demografického vývoje.

Do Prahy míří středoškoláci i z jiných regionů

Praha se dlouhodobě potýká s nedostatkem kapacit středních škol. I kvůli tomu, že se na ně hlásí velký počet zájemců i z jiných regionů, zejména středních Čech. „Z šestnácti set dětí, co se v Praze nedostaly po prvním kole, se zhruba 750 nedostalo ani v kole druhém, přestože jsme nabídli v Praze přes dva tisíce míst. Všechna jsou dnes obsazená,“ řekl minulý týden pražský radní pro školství Antonín Klecanda (STAN).

Pražskou střední školu si letos jako první volbu vybralo přes 30 600 žáků. Celková kapacita je ale v Praze výrazně nižší, místo bylo letos jen pro dvaadvacet tisíc. Podle dat Cermatu je Praha jediný kraj, kde kapacita nestačila ani na přihlášky první volby. Vysoká konkurence se podepsala i na úspěšnosti žáků. Na žádnou střední školu se v prvním kole přijímaček nedostal každý šestý deváťák z Prahy. To je nejvyšší podíl ze všech krajů.

Do hlavního města míří i řada žáků ze Středočeského kraje. Nejčastěji z okresů Praha-východ a Praha-západ. Odsud každý desátý přijatý žák nastoupí na střední školu právě v hlavním městě. Dohromady v hlavním městě nebydlí víc než třetina studentů nově přijatých na pražské střední školy.

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) na síti X uvedla, že v kraji je ještě tisícovka volných míst na školách všeho typu. V Praze už podle ní nebudou místa na odborných školách a učilištích, volná místa nabízejí některá soukromá gymnázia.

Podle zástupců vedení Prahy i městských částí jsou školské kapacity v mateřských, základních i středních školách prakticky vyčerpány a na stavbu nových a rekonstrukce a rozšiřování stávajících Praze chybí miliardy korun. Podle zástupců vedení hlavního města by proto měl vzniknout státní fond, ze kterého by rozvoj školství byl financován.