Míst na pražských středních školách je dost, řekl radní Klecanda

Magistrát k situaci v pražském středním školství (zdroj: ČT24)

Míst na pražských středních školách je podle pražského radního Antonína Klecandy (STAN) dostatek. Řekl to na tiskové konferenci magistrátu k aktuální situaci ve středním školství. Problém podle něj nastal proto, že se děti hlásily na více středních škol, nyní se však už situace zlepšila. Některé školy podle něj dokonce hlásí volná místa. Potvrdil to i bývalý pražský radní pro oblast školství Vít Šimral (Piráti). Šéfka Asociace ředitelů gymnázií ČR Renata Schejbalová uvedla, že nyní školy oslovují děti, které po přijímačkách skončily pod čarou.

„V Praze máme 17 100 míst (na středních školách) a v devátých třídách bylo 11 500 žáků. Z toho vyplývá, že problém je převážně z důvodu systému zápisu, kdy v prvním kole dávají všichni studenti přihlášky na dvě a více škol,“ řekl Klecanda. Mnoho studentů se tak podle něj dostalo třeba na dvě školy.

„Do včerejšího dne (středa – pozn. red.) dávali zápisové lístky, a nyní už vidíme, že se nám ta situace zlepšuje, protože po odevzdání zápisových lístků školy zjišťují, že mají volná místa. Oslovují nyní žáky, kteří podali odvolání a jsou takzvaně pod čarou,“ dodal radní. 

Šimral odmítl, že by pro střední školství Praha v uplynulých letech nic nedělala. „V uplynulých čtyřech letech jsme navýšili gymnaziální kapacity o čtyři sta míst, tedy přesně o čtvrtinu. Pokud se podíváme na počet uchazečů, kteří nastupovali v roce 2019 a nyní, a porovnáme to s kapacitami tehdy a teď, tak v letošním roce má paradoxně více uchazečů možnost nastoupit na naše gymnázia,“ vysvětlil. 

„Není to tak, že by uchazeči o gymnaziální místa neměli kam v Praze nastoupit. Ta kapacita je v současné době stále vyšší, než je počet letošních uchazečů,“ doplnil Šimral. 

Ti, kteří mají na gymnázium, se na něj také dostanou, míní Schejbalová

Schejbalová, která je zároveň ředitelkou Gymnázia Nad Štolou, řekla, že když si žáci podají dvě přihlášky, obvykle to dopadne tak, že pokud přijímacími zkouškami projdou úspěšně, jsou přijati na obě školy. „Poté nastává to, že se žáci deset pracovní dnů mohou rozhodovat, na kterou školu nastoupí. Tím pádem blokují místa těm, kteří jsou pod čarou,“ vysvětlila systém. 

Události ČT: Situace na pražských školách (zdroj: ČT24)

„My přijímáme šedesát žáků a zatím jsme dostali čtyřicet zápisových lístků, tudíž zbylo dvacet míst,“ popsala Schejbalová situaci na Gymnáziu Nad Štolou. Ředitelka tak nyní začala obvolávat rodiče těch uchazečů, kteří se umístili pod čarou. „Ne všichni podali odvolání, protože už byli třeba někam přijati. Potom se tam objevili ti žáci, kteří by na odvolání mohli být přijati na obě školy, popřípadě jim počet bodů stačil na přijetí na jinou školu,“ uvedla. 

Když takto škola přijme na odvolání žáka, uvolní se místo na další škole, která žáka už přijala. „Takto ten systém pokračuje stále dál,“ uvedla Schejbalová s tím, že spousta rodičů už nechce nic měnit, a dítě nakonec nechá na první škole. Takové problémy se podle ředitelky mohou objevovat ještě zhruba dva týdny. „Žáci, kteří mají na to, aby studovali na gymnáziu, se na to gymnázium dostanou, o tom já jsem přesvědčena,“ dodala. 

Ke studiu na středních školách s maturitou jsou zájemci přijati na základě výsledků jednotných přijímacích zkoušek od Cermatu a dalších požadavků škol. U prvního kola přijímacích zkoušek si může žák podat dvě přihlášky, a to na dvě různé školy nebo na dva různé obory s maturitou na jedné škole. Jednotné přijímací zkoušky tak lze skládat ve dvou termínech, přičemž ředitelům škol Cermat posílá lepší výsledek žáka.

Pokud je žák v prvním kole nepřijatý, může se odvolat. Odvolání musí zaslat řediteli školy, který rozhodnutí o nepřijetí vydal. Ten následně o žádosti rozhodne sám takzvanou autoremedurou, nebo dokument předá krajskému úřadu či v případě Prahy magistrátu.

Úřad musí o odvolání rozhodnout podle správního a školského zákona do třiceti dnů od jeho doručení. Neúspěšní uchazeči se také mohli přihlásit do druhého kola přijímacího řízení ve školách, které nenaplnily své kapacity. Počet přihlášek, které lze do druhého kola podat, omezený není.

Systém potřebuje změnu, míní předsedkyně asociace

Systém přihlašování na střední školy je podle Schejbalové přežitý a je potřeba jej změnit. Změny v přijímacím řízení avizoval v úterý na tiskové konferenci nový ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Zaměřit se chce na digitalizaci procesu. Kdy konkrétně bude řízení digitalizované, nesdělil.

Za vhodnou cestu, jak upravit přijímací zkoušky na střední školy, označil Bek to, že by si dítě stanovilo několik škol a systém by mu na základě jeho výsledků v jednotných přijímacích testech přidělil školu z jeho seznamu, na kterou se dostane.

Elektronizaci přihlašování na střední školy má umožnit plánovaný registr žáků. K dispozici by mohl být nejdříve v roce 2025, řekl dříve vrchní ředitel sekce informatiky, statistiky a analýz ministerstva školství Václav Jelen. Podle ředitele Cermatu Miroslava Krejčího je registr nutný k tomu, aby děti mohly podávat přihlášky na více škol než nyní.