Kraje řeší kapacity středních škol. Plánují rozšiřování tříd i otevírání nových oborů

Události: Kapacity středních škol (zdroj: ČT24)

Nová místa na středních školách pro příští prváky mají přibýt ve většině krajů. Jejich vedení plánuje rozšiřování tříd, otevírání nových oborů i škol. Důvodem jsou silné ročníky a jejich preference. I přesto bude konkurence mezi studenty v některých místech vysoká.

Průzkum Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy ukázal, že 85 procent středočeských a pražských žáků upřednostňuje maturitní obory. „V duchu těch výsledků budeme nabízet nové obory už v příštím roce. Pedagogické obory, IT, technická lycea,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání a sportu Středočeského kraje Milan Vácha (STAN).

Nabídka poptávce totiž zatím neodpovídá. Ve středních Čechách je nejvíce míst na učilištích bez maturity, a to čtyřiačtyřicet procent, v hlavním městě je to čtvrtina.

Podíl učilišť ve Středočeském kraji a v Praze
Zdroj: Průzkum Pedagogické fakulty UK a Národního institutu SYRI / ČT24

V Praze budou více žáků přijímat třeba na Smíchovskou střední průmyslovou školu. „Rozšíří se kapacita o jednu třídu gymnázia v prvním ročníku, která bude v budově, kterou máme starší, pak se přesune do nové budovy,“ popsal ředitel školy Radko Sáblík.

„Snažíme se nabídku stále rozšiřovat. Přestože jsme v loňském roce měli 10,6 tisíce Pražanů, sedmnáct tisíc míst de facto nestačilo,“ poznamenal radní hlavního města pro oblast školství Antonín Klecanda (STAN).

Kapacity chce v příštím roce navýšit většina regionů. Někde ale ještě čekají na schválení ministerstva.

Plánované navyšování kapacit středních škol
Zdroj: ČT24

Třeba v Brně se zase studenti budou moci přihlásit na nové přírodovědné gymnázium. Spadat bude pod Střední školu chemickou a výuka v něm začne v příštím školním roce.

Nápor na střední školy pocítila právě větší města. Praha hledá i místa do budoucna. Středoškoláci by se mohli učit například v budově hostelu nebo Brandejsova statku.