Porucha na odstavném nádraží, nehody u Pardubic i Olomouce. Vlaky nabíraly zpoždění

Události: Vlaky nabíraly zpoždění (zdroj: ČT24)

Železniční dopravu ve čtvrtek zkomplikovaly následky ranní poruchy v Praze i dvou nehod, které se staly na koridoru mezi Prahou a Olomoucí. Kvůli poruše odřekly České dráhy několik osobních vlaků v okolí Prahy, zatímco dálkové vlaky nabraly zpoždění i přes hodinu. Další zpoždění způsobilo zastavení provozu u Štěpánova a Pardubic po střetech s chodci.

V noci vypadlo napájení odstavného nádraží v Praze, a tak ráno nemohly České dráhy vypravit desítky souprav, které měly vyjet na příměstské i dálkové linky. „Došlo ke zkratu trakční přenosové cesty, která byla čtvrt roku stará,“ upřesnila mluvčí Správy železniční dopravní cesty Radka Pistoriusová.

V pražské příměstské dopravě způsobila porucha problémy na linkách S1 a S2 do Kolína, S4 do Kralup, S7 do Berouna a S9 do Benešova. České dráhy musely kvůli problémům souvisejícím s poruchou troleje ve Vršovicích odřeknout například jeden pár vlaků mezi Karlštejnem a Berounem.

Další spoje byly zrušeny například mezi Milovicemi a Prahou nebo hlavním městem a Benešovem. Krátce před šestou hodinou ranní se podařilo výjezd z odstavného nádraží částečně obnovit a v sedm se podle mluvčího ČD Radka Joklíka již jezdilo bez omezení. Ještě několik hodin ale trvalo, než se železniční doprava v Praze a okolí stabilizovala – bez omezení byl provoz regionálních vlaků až po jedenácté dopoledne.

Horší byla situace v dálkové dopravě. Vůbec největší zpoždění nabral ranní rychlík z Prahy do Luhačovic, který místo před pátou ráno odjel z hlavního nádraží až v osm hodin. Velké zpoždění ale nabraly i další spoje, které měly odjet z Prahy do všech směrů zhruba mezi pátou a osmou hodinou dopoledne. Přes dvě hodiny čekali cestující na ranní vlaky do Mnichova, Berlína, Vídně nebo Žiliny. 

Nehody ochromily koridor

Cestujícím, jejichž vlaky se nezpozdily v Praze, znepříjemnily cestu další mimořádné události. Provoz na trati u Štěpánova byl před polednem asi na hodinu přerušen kvůli střetu vlaku s osobou – nebo přesněji jejím jízdním kolem.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal uvedl, že podle prvního hlášení srazil vlak ženu, která přecházela koleje a nesla jízdní kolo. Na místě ale policisté, kteří přijeli, našli jen kolo. „Po osobě, která šla s kolem přes koleje, bylo ihned zahájeno pátrání. Do pátrání byli zapojeni také strážníci Obecní policie Štěpánov a policejní psovod,“ řekla mluvčí olomoucké policie Irena Urbánková. Nakonec ženu našli nezraněnou ve Štěpánově.

Zhruba hodinu však po střetu s kolem stála hlavní trať a velké zpoždění nabralo například pendolino, které bylo dopoledne jedním z mála vlaků ČD jedoucích z Prahy včas. Zpoždění nabraly také vlaky soukromých dopravců, které v té době měly Štěpánovem projíždět.

Další podobná nehoda se stala kolem jedné odpoledne na okraji Pardubic. Před vlak vstoupil člověk, tentokrát ale skončil střet jeho úmrtím. SŽDC zastavila provoz mezi Pardubicemi a Přeloučí. Část vlaků čekala asi hodinu, než výluka skončila, další jely odklonem po trati přes Hradec Králové, případně z Prahy do Brna přes Havlíčkův Brod.