Porodnici v Ivančicích hrozí ztráta akreditace kvůli nízkému počtu porodů. Není jediná

Události v regionech: Pokles porodnosti na jižní Moravě (zdroj: ČT24)

Nemocnici Ivančice na Brněnsku hrozí ztráta akreditace na vzdělávání lékařů na porodnickém oddělení. Je to kvůli poklesu počtu porodů pod hranici šest set ročně, při které ministerstvo zdravotnictví akreditaci uděluje. Budoucnost svého oddělení nemocnice řeší se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou i s vedením kraje.

V loňském roce se v ivančické porodnici narodilo čtyři sta padesát dětí, v roce 2022 to bylo podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) přes pět set třicet. Porodnost klesá v posledních letech v celém kraji. Z deseti tisíc za rok před dvěma lety na osm tisíc.

Vedení kraje je situace známá, o problému se hovořilo i minulý týden na krajském zastupitelstvu. Podle hejtmanství jsou na stole různé možnosti řešení. „Ty v rámci interní komunikace velmi intenzivně probírají a snažíme se o to, aby ivančická nemocnice i v budoucnu mohla nabízet škálu služeb, včetně těch, které se týkají porodnického oddělení,“ uvedla mluvčí Jihomoravského kraje Helena Ondřejová.

O zachování akreditace jedná ředitel nemocnice Jaromír Hrubeš také s pojišťovnou, jasněji podle něj má být po schůzce koncem července.

„VZP ČR se řídí Nařízením vlády o místní a časové dostupnosti, které je pro všechny zdravotní pojišťovny závazné. V případě porodnic stanoví dojezdovou dobu do šedesáti minut,“ napsala ve vyjádření pro Českou televizi tisková mluvčí VZP Viktorie Plívová.

VZP podle ní při obnově smluv však postupuje individuálně, hodnotí nejen počet provedených výkonů, ale také hustotu sítě poskytovatelů v daném místě, dostupnost, personální zabezpečení, počty lůžek daného zařízení a možnost jejich případné transformace na jiný typ péče, specifika daného regionu. „Jednání probíhají s každým poskytovatelem zvlášť a uzavřena budou do konce roku,“ uzavřela.

Požadované minimum porodů nemá téměř třetina porodnic

Něco podobného hrozí i dalším porodnicím. Při počtu porodů nižším než je šest set za rok se dá podle odborníků z České gynekologické a porodnické společnosti jen těžko zajistit specializovaná péče. Hranici ale nesplňuje skoro třetina nemocnic.

Ivančická porodnice je tak, především v důsledku poklesu porodnosti, v České republice jen jedním z mnoha zařízení, kterým hrozí ztráta akreditace. Například v Prachaticích na západě Čech to podle dat ÚZIS bylo v roce 2022 jen sto osmdesát pět porodů. Nebo v Jeseníku necelých dvě stě čtyřicet, tam ale hraje roli fakt, že v okruhu padesáti kilometrů žádná další porodnice není.

Pokles porodnosti ale není jediný problém, který tato zařízení řeší. Vzhledem k všeobecnému nedostatku lékařů musela v posledních letech řada porodnic sama zavřít. Naposledy loni ve Stodské nemocnici na Plzeňsku.