Rodičovský příspěvek se zvyšuje o 50 tisíc korun. Porodnost ale celkově klesá

Události: Zvyšuje se rodičovský příspěvek (zdroj: ČT24)

Rodiče dětí narozených od letošního 1. ledna dostanou od státu příspěvek 350 tisíc korun, o padesát tisíc více než loni. Celkově se ale porodnost snižuje. Už předloni meziročně klesla skoro o deset procent a další podobný propad očekává Ústav zdravotnických informací a statistiky i za loňský rok.

Novorozeňat rok od roku ubývá v celém Česku. Pokles zaznamenala taky největší jihomoravská porodnice, Fakultní nemocnice Brno. Loni se tady narodilo méně než šest tisíc dětí. „V našem případě je to spíše úleva, protože naše pracoviště se tady dlouhodobě pohybuje na svém stropu,“ okomentoval čísla lékař gynekologicko-porodnické kliniky Lukáš Hruban.

Předloni klesla porodnost v republice meziročně skoro o deset procent na 101 tisíc dětí, loni podle statistiků zhruba o dalších jedenáct procent. Definitivní čísla ale zatím neznají.

„Přišly do fertilního věku ročníky, které jsou slabší,“ vysvětluje jednu z možných příčin primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Milosrdných bratří Ivan Huvar.

Trend má pomoct zvrátit vyšší rodičovský příspěvek. Například děvčata Kateřina a Naira se narodily s odstupem čtyř hodin, Kateřina dvě hodiny před koncem loňského roku, Naira dvě hodiny po silvestrovské půlnoci. Pro rodiče Kateřiny to znamená o padesát tisíc korun z vládního příspěvku méně. „Je to takové nešťastné, protože budeme mít náklady na péči o malou úplně stejné,“ říká matka Kateřiny Petra Mócová.

Základní výbava pro novorozené dítě se podle statistik pohybuje v desítkách tisíc korun, od padesáti třeba až po sto padesát tisíc.

Naira už dostane od státu podle nových pravidel 350 tisíc korun, k tomu je první letošní občankou Jihomoravského kraje. „Ono to vypadalo, že to bude už v sobotu, ale pak se to zastavilo. (...) Dala si načas, rozhodně jsme nic nedělali, abychom to posunuli,“ ujišťuje její matka Barbora Raboňová.