Pokračuje hledání pediatrů. Ve Velké Bíteši pro ně nabízí příspěvek milion korun

Události: V Česku je sháňka po pediatrech (zdroj: ČT24)

Získávat do měst a vesnic dětské lékaře zůstává v Česku oříškem. Pátrání po nich trvá často měsíce, někdy i roky. Ve Velké Bíteši na Vysočině se nově příchozímu pediatrovi rozhodli přispět milionem korun. Problémem se zabývá i ministerstvo zdravotnictví – na takzvaná rezidenční místa při ordinacích pediatrů přidělí víc než 820 milionů korun.

Dětská lékařka na poliklinice ve Velké Bíteši přestala ordinovat před rokem a půl. Sehnat náhradu se nedařilo. Teď radnice nabízí nově milion korun z rozpočtu. „Budeme požadovat uzavření smlouvy na deset let, nabídneme mu byt, případně pozemek,“ uvedla starostka města Markéta Lavická (KDU-ČSL). Ani na poslední inzerát se ale zatím prý nikdo neozval.

Pediatra marně shání i většina měst v okolí. Úspěch ale měli například v Židlochovicích na Brněnsku, kde se o děti stará nová doktorka od listopadu. K jejímu nalezení nejspíše pomohla i kompletní rekonstrukce druhé ordinace dětského lékaře a čekárny místní nemocnice.

„Udělal jsem pracoviště, které se teď skládá ze dvou ordinací, a připravoval jsem se na to. Stal se malý zázrak, že se mi najednou ozvala kolegyně,“ popsal praktický lékař pro děti a dorost Petr Kolegar.

Na lékařku před atestací, kterou zaškoluje jako svou nástupnici, pak jako na takzvanou rezidentku přispívá ministerstvo zdravotnictví. „Doufáme, že pro příští rok nebude jejich počet klesat, měli jsme pro rok 2022 sto míst, pro rok 2023 osmdesát míst,“ uvedl předseda České pediatrické společnosti Jiří Bronský.

Asociace však doufá hlavně v reformu zdravotnictví – včetně částečných úvazků a brzkých návratů z rodičovské dovolené.