Porodnice ve Stodě bude během prázdnin zavřená, chybí jí lékaři

Události v regionech: Uzavírka porodnice ve Stodě (zdroj: ČT24)

Kvůli nedostatku personálu musí na prázdniny uzavřít svou porodnici nemocnice ve Stodě. Rodičky tak budou muset dojíždět o desítky kilometrů dál do Klatov, Domažlic nebo Plzně. Vedení sousedních nemocnic s větším náporem počítá. Situaci podle nich pomůže i celkově nižší porodnost v Česku.

Poslední rodičky přijme stodská porodnice tento pátek 30. června v 18 hodin. Další pak až na začátku září. O prázdninách mohou rodičky kromě klatovské porodnice využít také domažlickou porodnici nebo porodnici ve Fakultní nemocnici v Plzni. Dojezdové vzdálenosti jsou třicet, maximálně čtyřicet minut.

Kapacita gynekologicko-porodnického oddělení je v Klatovech až sedmnáct rodiček. „Odrodíme zhruba osm až devět set porodů, ta tendence je mírně klesající,“ popsal primář Bohumil Kuneš. Nemají tak problém přijímat během letních měsíců rodičky ze stodské porodnice.

Klesající porodnost

Porodnost klesá v posledních letech napříč celým Českem. „Zatímco v letech 2017 a 2018 se ročně narodilo 114 tisíc dětí, v roce 2019 to bylo 112 tisíc a o rok později 110 tisíc. V roce 2021 počet živě narozených dětí dočasně mírně vzrostl na necelých 112 tisíc, v roce 2022 ale pokračoval pokles a dětí se narodilo 101 tisíc,“ informovala Michaela Němečková z Českého statistického úřadu.

Podle sociologů má na pokles narozených dětí vliv současná ekonomická situace. „Rostla inflace, rostly ceny energií nepředpověditelným způsobem, takže pro rodiny bylo velmi obtížné plánovat dlouhodobý závazek, jakým je narození dítěte,“ konstatovala Martina Štípková z Katedry sociologie a sociální práce z Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni.