Někteří učitelé v Blovicích nepřišli do hodin. Chaos zavládl po odvolání ředitelky

Události v regionech jih a západ: Blovická škola má kvůli šikaně nové vedení (zdroj: ČT24)

Základní škola Blovice na Plzeňsku má novou ředitelku. Její předchůdkyni odvolali radní města minulý týden po stížnostech rodičů na šikanu mezi žáky. Po rozhodnutí radnice někteří školáci popisovali, že na hodiny nepřišel žádný vyučující a třídy podle nich zůstaly hodiny bez dozoru. Případem se zabývá policie i školní inspekce. K ní podala stížnost proti svému odvolání i bývalá ředitelka Dagmar Hitková.

„Děti volaly rodičům, že jsou bez dozoru, že nevědí, co se děje,“ popsala matka žáka školy Růžena Beránková Džulinová. „Informace o tom, že ve škole nebyl úplně pořádek, jsme dostali od rodičů a věděli jsme to i díky vlastnímu šetření,“ potvrdil starosta Blovic Robert Zelenka (Žijeme Blovice).

Situaci má uklidnit nová ředitelka Jolana Rundová. Na Základní škole Blovice učí už od roku 1988. „Je to velice těžká situace, jsou smíšené pocity, při jmenování někteří byli hodně překvapeni, někteří mile, někteří nemile,“ řekla.

Žádné zásadní změny v pedagogickém sboru nechystá. Připouští ale, že atmosféra není dobrá. „Spíš jde opravdu o to, aby se zklidnila situace tady na škole,“ poznamenala Rundová.

Bývalá ředitelka s odvoláním nesouhlasí

Bývalá ředitelka školy se svým odvoláním nesouhlasí, šetření školní inspekce považuje za chybné. „Inspekce při vyšetřování nahlášené šikany naší žákyně nevyslechla všechny pedagogické pracovníky, kteří byli s dívkou v kontaktu. Nevyslechla ani její tehdejší třídní učitelky, ani její asistentku,“ tvrdí.

Žádost o nové prošetření už má školní inspekce. O to samé podle Hitkové žádá i více než čtyřicet pedagogů. Rozhodnutí padne za měsíc. „Škola věděla o rizikovém kolektivu ve třídách, měla preventivní program rizikového chování, který ale nebyl dostatečně účinný pro tak problémový kolektiv,“ uvedl náměstek ústředního školního inspektora České školní inspekce Karel Kovář.

Zřizovatel, tedy město Blovice, teď chce situaci na základní škole průběžně sledovat a ve spolupráci se zkušenými učiteli ve škole připravuje audit.