Radní Blovic odvolali ředitelku základní školy. Rodiče jí vyčítají přehlížení šikany

Radní Blovic na Plzeňsku v pondělí odvolali ředitelku místní základní školy Dagmar Hitkovou. Reagovali tak na situaci se šikanou, která podle některých rodičů na škole dlouhodobě bují. Ředitelka byla odvolána z funkce, nedostala ale výpověď ze zaměstnání, řekl ČTK tajemník radnice Václav Kybic. Na odvolání upozornil server Novinky. Někteří rodiče jsou s krokem radních spokojeni, jiní jen částečně. Podle vyjádření starosty města Roberta Zelenky (Žijeme Blovice) ředitelka s odvoláním nesouhlasí.

Hitkovou, která je zároveň zastupitelkou Blovic za stejné uskupení jako starosta, rada odvolala z důvodu závažného porušení nebo neplnění právních povinností vyplývajících z jejích činností, úkolů a pravomocí, uvedl odpoledne v prohlášení starosta.

„O tomto rozhodnutí byla paní ředitelka telefonicky informována a následně po písemném vyhotovení usnesení Rady města jí toto bylo doručeno spolu s písemným odvoláním z funkce. Paní ředitelka odmítla potvrdit převzetí těchto dokumentů,“ uvedl Zelenka. Odvolání je ale platné.

Ředitelka základní školy v Blovicích na jižním Plzeňsku Dagmar Hitková končí ve funkci (zdroj: ČT24)

Hitková podle něj nesouhlasí s rozhodnutím rady a argumentovala tím, že v médiích a na sociálních sítích se o situaci na škole šířily nepravdy, a zejména tím, že nedostala dostatek času, aby se mohla vyjádřit k závěrům inspekčních zpráv České školní inspekce.

„Za její názor se staví významná část pedagogického sboru, který byl jednání přítomen. Zástupci pedagogického sboru žádají Radu města Blovice a zastupitele města o setkání a možnost prostoru k vyjádření se k výše uvedenému,“ uvedl starosta.

Hitková by měla skončit i jako učitelka, domnívá se část rodičů

Martin Truhlář, otec dvou školáků a spoluautor petice, kterou podepsalo na čtyři sta lidí, není spokojen s tím, že bývalá ředitelka by měla na škole dál zůstat jako učitelka. „Je to úspěch, ale zatím máme splněno tak napůl. Mám strach, aby (odvolaná ředitelka) neovlivňovala ostatní učitele nebo se nějak nemstila dětem. Budeme se ještě radit, co dělat dál,“ řekl.

Matka jednoho z dětí uvedla, že je spokojená, že ředitelku radní odvolali, a doufá, že nový ředitel situaci na škole uklidní. Město vypíše podle tajemníka radnice Kybice na ředitele výběrové řízení.

Šikanou na blovické základní škole se zabývá i policie. S ohledem na to, že se vyšetřování týká dětí, neposkytuje žádné podrobnější informace. Několik podnětů řeší také Česká školní inspekce.

Obětí extrémní šikany několika spolužáků se ve škole podle rodičů stala třináctiletá dívka, která má vážné následky. Podle rodičů to ale není jediný případ. Sepsali petici, kterou předali na jednání zastupitelstva. To přijalo usnesení, v němž zavázali radu situaci řešit. Radní se v pondělí sešli v mimořádném termínu a ředitelku odvolali.