Závažnou šikanu na blovické základní škole řeší policie i inspekce. Petice žádá odvolání ředitelky

Události v regionech: Šikana na škole v Blovicích (zdroj: ČT24)

Případ závažné šikany na blovické základní škole řeší policie i Česká školní inspekce. Podle části rodičů ale šikana na této škole trvá delší dobu. Přes deset procent obyvatel Blovic proto sepsalo petici, ve které žádají odvolání ředitelky. Viní ji z toho, že nepřijala dostatečná opatření.

Základní školou v Blovicích a celým čtyřtisícovým městem v posledních dnech otřásá případ šikany. Ten už šetří policie. „Jelikož v něm figurují osoby mladší patnácti let a probíhá trestní řízení a také s ohledem na to, aby nedocházelo k sekundární viktimizaci, nebudeme k případu podávat žádné další informace,“ sdělila policejní mluvčí Iva Vršecká.

Obětí šikany má být dívka z druhého stupně. Pro místní a rodiče to byla poslední kapka. Případů šikany bylo podle nich na blovické škole víc.

Děti mají psychické následky, upozorňují rodiče

Sepsali proto petici, ve které od zřizovatele požadují odvolání ředitelky. „S malou jsme byli i na kriminálce, vyslýchali ji i nás. Také mají ve třídě agresora. Nechce chodit do školy, bojí se,“ popsal jeden z iniciátorů petice Martin Truhlář.

Další z rodičů, Miroslava Baumruková, sice stížnost na Českou školní inspekci před dvěma lety nepodala, jenže šikanu své dcery s vedením školy řešila opakovaně. Bez výsledku. „Dva roky jsme na to upozorňovali, než to vyvrcholilo panickou atakou, kdy si myslela, že umře. Skončili jsme na prášcích na nervy,“ popsala petentka.

Petici podepsalo 419 lidí. Někteří z nich své příběhy o šikaně dětí na škole přímo vyprávěli zastupitelům. Diskuse byla bouřlivá a protáhla se do večerních hodin. Přišly i bývalé žákyně školy a jednání byla přítomná i ředitelka. Vyjádřit se k problému hodlá později. „Poskytnu vám materiál v písemné podobě (...) standardně do tří dnů,“ řekla ČT.

Česká školní inspekce za poslední půlrok vyhodnotila dvě stížnosti na šikanu v Blovicích jako důvodné. „Ředitelka možná včas měla identifikovat, že se problém nedaří vyřešit. Škola to samozřejmě podcenila, ale není to jediná škola v Blovicích. Je to určitý rys na všech školách, že nedostatečně vyhodnocují účinek opatření,“ řekl náměstek ústředního školního inspektora Karel Kovář.

Podle Národní zprávy České školní inspekce se v šedesáti procentech škol v Česku šikana v nějaké formě objevuje. Blovičtí zastupitelé nakonec přijali usnesení, že se šikanou na základní škole a samotnou peticí bude dál zabývat rada města.