Na západě republiky scházejí pěstouni. Potřeba je jich i trojnásobek

Události v regionech: Chybí pěstouni (zdroj: ČT24)

V Česku je nedostatek pěstounů, například Plzeňský kraj by jich už teď potřeboval zhruba šedesát. K dispozici jich má ale skoro třikrát méně. Přitom už za tři roky začne platit novela zákona o sociálněprávní ochraně dětí. Podle ní musí být dítě do tří let v pěstounské péči, ne v té ústavní. Kraj i tamní neziskové organizace se proto chtějí zaměřit na cílenou propagaci pěstounství.

V přechodné pěstounské péči se rodina Lucie Smržové starala už o čtyři malé děti. Původní profesí fyzioterapeutka má dva vlastní potomky, celá rodina byla v péči o čtyři chlapečky zapojena. Chtěla zabránit tomu, aby zůstali v ústavní péči. „Byla to naše společná životní cesta s manželem. Měli jsme možnost poznat, co si do života nesou děti, které prošly ústavní péčí,“ uvedla.

„Dítě nemá vždy přesně to, co potřebuje, protože v tu chvíli na něho není dostatek času. Děti když se vyvíjí, mají nízkou frustrační toleranci, jsou citlivé na stres,“ popsala vedoucí služeb náhradní rodinné péče Diakonie Západ Jiřina Ullmanová. To je jeden z klíčových důvodů, proč je pěstounská rodina tak důležitá.

Smržová proto pěstounství vnímá jako jedno z nejzásadnějších a nejdůležitějších rozhodnutí ve svém životě. Stmelilo prý celou rodinu. „Máme z toho opravdu obrovský pocit, že jsme měli možnost pomoct dětem a připravit je na start do života,“ svěřila se.

Cílená kampaň k přilákání lidí k pěstounství

Jenže v Plzeňském kraji nyní pěstouni chybějí. Je jich tady dvaadvacet, potřebovali by jich přitom šedesát. Nedostatek je také na Ústecku.

Počet dětí do tří let v bývalých kojeneckých ústavech
Zdroj: Lumos

Plzeňský kraj společně s neziskovými organizacemi a sociálními pracovníky chce prostřednictvím cílených kampaní teď lidi k pěstounství motivovat. A seznámit veřejnost s osobními příběhy pěstounů. „Když ukážete živého člověka a osobní příběh, tak to je propagace a reklama nejlepší,“ uvedl náměstek plzeňské hejtmanky Rudolf Špoták (Piráti).

Cílem je do roku 2025 vytvořit stálou pěstounskou základnu.