Plán parku Soutok na jihu Prahy získal podobu. Má být desetkrát větší než Stromovka

Události: Plán parku u soutoku Vltavy a Berounky (zdroj: ČT24)

U soutoku Vltavy a Berounky má v příštích letech vzniknout jeden z největších příměstských parků ve střední Evropě. Ambiciozní plán nyní získal podobu. Předložili ho architekti z Čech, Francie a Katalánska. K vidění je v pražském Centru architektury a městského plánování. Už příští týden se chtějí zástupci hlavního města sejít s vlastníky pozemků.

S třinácti sty hektary má být Soutok desetkrát větší než pražský park Stromovka. Zatím je na místě nesourodá směs polí, logistických center i zanedbaných brownfieldů. Na jedné straně revitalizovaný kus starého sadu, na té druhé monotónní krajina využívaná jako zemědělská.

Uprostřed nově vzniklého parku by se ocitla městská část Praha-Lipence. A vítá to. Kromě bohaté krajiny si totiž od projektu slibuje i větší ochranu před povodněmi. „Už když je více než pětiletá voda, tak některé silničky jsou zatopené,“ poznamenává starostka Lenka Kadlecová (Sdružení pro Lipence).

Součástí parku zbraslavský zámek

Starosta Černošic, které se rozléhají na druhém břehu Berounky, Filip Kořínek (Věci černošické) zase doufá, že park zabrání další zástavbě – ať už bytové, nebo průmyslové. „Krásná přírodní oblast, která nás odděluje od Prahy, zůstane i do budoucna přírodní,“ říká.

Zmizet by měly i rozsáhlé lány s řepkou. Současné vodní plochy, tržnice nebo golfové hřiště naopak zůstanou. Součástí parku bude i Zbraslavský zámek. „Část toho území bude, kromě toho že se otevírá pro rekreaci, věnována zpátky přírodě,“ podotýká Marek Zděradička ze sekce infrastruktury Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Park dostal jméno Soutok – v místě se totiž Berounka vlévá do Vltavy. Jeho autory ale ještě čeká dlouhá cesta. Projekt musí představit veřejnosti a také jednat s vlastníky pozemků.