TÉMA

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Černý byl dřív mistr okamžiku, ale tak čistá architektura nepotřebuje vylepšování, padlo v debatě o sochách na Máji

Dvě několikametrové sochy složené z trupů stíhaček Spitfire a motýlích křídel mají zdobit fasádu obchodního domu Máj na pražské Národní třídě. Památkářům se návrh ovšem nelíbí. Podle vedoucí kulturní rubriky Lidových novin Jany Machalické tato instalace působí spíš jako reklamní poutač, daleko méně jako socha. Náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (STAN) uvedl, že o dočasnosti instalace rozhodne stavební úřad. Kateřina Bečková z Klubu Za starou Prahu varuje, že sochy mají na Máji zůstat už napořád.
27. 4. 2024|

Kotva po téměř půl století zavřela. Obchodní dům čeká proměna

Po 49 letech zavřela pražská Kotva. Ikonický obchodní dům manželů Machoninových čeká velká rekonstrukce. V nižších patrech se po ní usídlí obchody známých značek, nad nimi pak kanceláře a restaurace. Výrazně se promění i veřejný prostor kolem. Přestavba by měla být hotová do tří let.
1. 2. 2024|

Problémy s bydlením by pomohla řešit decentralizace úřadů, řekl při návštěvě Prahy Pavel

Státní správa by se podle prezidenta Petra Pavla měla decentralizovat. Domnívá se, že radnice by dokázaly leccos vyřizovat lépe a rychleji než centrální instituce. Řekl to na závěr oficiální návštěvy Prahy. V jejím druhém dnu navštívil například staveniště metra D, prohlédl si nízkoprahové centrum Jahoda, zúčastnil se také debaty na téma dostupnosti bydlení, což je v metropoli velký problém.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 18:38|

Plán parku Soutok na jihu Prahy získal podobu. Má být desetkrát větší než Stromovka

U soutoku Vltavy a Berounky má v příštích letech vzniknout jeden z největších příměstských parků ve střední Evropě. Ambiciozní plán nyní získal podobu. Předložili ho architekti z Čech, Francie a Katalánska. K vidění je v pražském Centru architektury a městského plánování. Už příští týden se chtějí zástupci hlavního města sejít s vlastníky pozemků.
7. 5. 2023|

Praha se chystá na čtvrtou linku metra. Nemusí být poslední

Se stavbou čtvrté linky pražského metra se počítalo už při zahájení výstavby na konci 60. let 20. století. Jak šel čas, měnila se místa, kudy má metro projíždět; pouze barva zůstala stejná. Současnou podobu dostala linka na konci 80. let, přičemž plány prošly drobnými úpravami. Předpokládá se i další rozšíření déčka na sever, kam ale případně povede metro z Náměstí Míru, zatím nebylo rozhodnuto. Jednou z variant bylo Náměstí Republiky, podle druhé by měla trasa zamířit na Žižkov a dále do Vysočan. Do budoucna by přitom k lince D mohly přibýt i další: třeba okružní linka, kterou má v Evropě třeba metro v Moskvě, v Oslu nebo v Kodani.
22. 10. 2022|