Kotva po téměř půl století zavřela. Obchodní dům čeká proměna

Pražská Kotva zavřela dveře zákazníkům. Čeká ji rekonstrukce (zdroj: ČT24)

Po 49 letech zavřela pražská Kotva. Ikonický obchodní dům manželů Machoninových čeká velká rekonstrukce. V nižších patrech se po ní usídlí obchody známých značek, nad nimi pak kanceláře a restaurace. Výrazně se promění i veřejný prostor kolem. Přestavba by měla být hotová do tří let.

Když v roce 1975 největší obchodní dům v Československu otevírali, museli davy nedočkavých zákazníků dokonce zadržovat vojáci. Za rok oslaví Kotva padesát let, k výročí dostane novou tvář. Že se chystá proměna, napovídaly neobvykle velké slevy i nahé figuríny uvnitř. Naposled lidé v obchodním domě nakoupili na konci ledna.

„Když budeme realisticky optimističtí, tak si myslím, že do tří let by mohla Kotva své zákazníky zase uvítat,“ předpokládá radní pro oblast správy majetku a majetkových podílů Prahy 1 Karel Grabein Procházka (ANO).

Brutalistní stavbu do proluky u náměstí Republiky navrhli v 70. letech manželé Machoninovi. V roce 2019 ji stát prohlásil za kulturní památku. „Když se zrekonstruuje tak, aby se zachovaly původní myšlenky a čistota tvarů a architektury, kterou do toho naši prarodiče vložili, tak si myslím, že každému vyrazí dech, jak strašně současný dům to je,“ svěřila se vnučka architektů Marie Kordovská.

Do proměny okolí chce developer zapojit veřejnost

„Je naším záměrem, aby Kotva po proměně sloužila v duchu svých nejlepších tradic dalším generacím,“ uvedla společnost Generali Real Estate.

Podoba domu by měla zůstat stejná, větších změn se dočká jeho interiér a taky okolí. „Trošku se změní funkce. Určitě tam zůstanou obchody, suterén, přízemí. Nicméně nad tím bude několik pater kanceláří a nahoře bude pro veřejnost restaurace s terasou,“ nastínil Grabein Procházka.

„Nejvýraznější věc, kterou lidé zaregistrují asi na první dobrou, je odstranění přístřešku schodiště do potravin,“ doplnil mluvčí Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Marek Vácha.

Do proměn prostoru kolem Kotvy bude moci promluvit i veřejnost. Investor ji má v plánu oslovit v prvním nebo druhém čtvrtletí letošního roku.