Patnáct tisíc přestupků za týden. Řidiči kolem školy jezdili i víc než stovkou, zjistila jihočeská obec

Události v regionech: Srubec u Českých Budějovic začal měřit rychlost. Tisíce řidičů tam kolem školy jezdily víc než padesátkou (zdroj: ČT24)

Obec Srubec u Českých Budějovic začala nově měřit rychlost. Tisíce řidičů tam kolem školy jezdily víc než padesátkou. Někteří překročili i stokilometrovou rychlost. Vedení obce se proto dohodlo s českobudějovickým magistrátem a nechalo na místě namontovat kamery.

Dvoukilometrový průtah Srubcem na příjezdu do Budějovic vede z kopce a je plný zatáček. Řidiči tu ještě před pár týdny jezdili příliš rychle. „Nechali jsme si tady udělat průzkum a bylo to 15 tisíc přestupků za týden,“ popisuje starostka obce Lenka Malá (STAN). Jednomu řidiči přístroje naměřily 110 kilometrů v hodině.

„Někteří jezdí jako blázni. Myslím, že moc jich tu padesátku nedodržuje,“ je přesvědčený obyvatel Srubce Václav Šimeček, jehož dům stojí hned vedle frekventované silnice. Řidiči přitom projíždějí i kolem tamní základní a mateřské školy, na kterou chodí 135 dětí.

„Většina z nich dojíždí s rodiči automobily, ale z družiny v odpoledních hodinách už odcházejí samy,“ upozorňuje ředitelka školy Vladimíra Bernasová.

Řidiči zpomalili

Radary měří průměrnou rychlost téměř v celé obci. Od března fungují naplno. A zdá se, že úsekové měření rychlosti v prvních dnech ostrého provozu zabralo. Řidič skutečně zpomalili. Přestupků je teď v průměru stovka za den.

Protože sama obec nemůže pokuty vybírat, dohodla se s českobudějovickým magistrátem, který přestupky bude řešit. „Jsem přesvědčený, že tady to není o výběru peněz. Skutečně to má vliv na bezpečnost silničního provozu,“ míní jihočeský koordinátor BESIP Václav Kovář.

Za posledních pět let se ve Srubci podle policejních statistik stalo dvanáct nehod. Některé z nich i kvůli vysoké rychlosti.