TÉMA

Měření

Policisté vyrazili na tisícovku míst v Česku měřit rychlost

Na více než tisícovce míst na celém území Česka v pátek policisté vyrazili hlídat dodržování nejvyšší povolené rychlosti při akci Speed Marathon. Hlídkovat chtěli ve vytipovaných rizikových lokalitách po celý den. Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší bezpečnosti na silnicích, oznámila mluvčí policejního prezidia Hana Rubášová. Seznam míst, kam hlídky zamířily, policie zveřejnila již dříve na svém webu.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 22:57|

Letošní březen byl nejteplejším v historii měření, uvedla služba Copernicus

Březen letošního roku byl nejteplejší v historii měření, uvedla meteorologická služba Evropské unie Copernicus. Je to už desátý nejteplejší měsíc v řadě. Průměrná teplota vzduchu při zemském povrchu v březnu dosahovala hodnoty 14,14 stupně Celsia.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 07:25|

Patnáct tisíc přestupků za týden. Řidiči kolem školy jezdili i víc než stovkou, zjistila jihočeská obec

Obec Srubec u Českých Budějovic začala nově měřit rychlost. Tisíce řidičů tam kolem školy jezdily víc než padesátkou. Někteří překročili i stokilometrovou rychlost. Vedení obce se proto dohodlo s českobudějovickým magistrátem a nechalo na místě namontovat kamery.
4. 3. 2024|

Obyvatelé obcí v blízkosti Turówa mohou sledovat statiku svých domů. O měření ale velký zájem nemají

V souvislosti s těžbou v polském hnědouhelném Dole Turów chce Liberecký kraj kontrolovat statiku budov v příhraničí. Z peněz, které dostal z Polska v rámci kompenzací, zaplatí monitoring i nákup měřicích zařízení. Ty zájemci získají zdarma. Doplní tak 65 sond umístěných v zemi, které hlídají pohyb terénu. S měřením se počítá po celou dobu těžby.
11. 12. 2023|

„Vědcům již docházejí přídavná jména.“ Listopad byl nejteplejším v historii

Letošní listopad byl šestým měsícem v řadě, který překonal teplotní rekord, a historicky nejteplejší bude i celý letošní rok. Uvedla to ve středu meteorologická služba Evropské unie Copernicus.
6. 12. 2023Aktualizováno6. 12. 2023, 12:20|

Ovzduší v Brně se pročistilo, hrozbu ale představuje benzo(a)pyren, ukázalo měření

Koncentrace škodlivin v brněnském ovzduší v posledních letech nepřekračuje limity. Výjimkou je benzo(a)pyren, který se dostává do ovzduší hlavně v topné sezoně v okrajových částech města se starší zástavbou rodinných domů, upozornil na konferenci s názvem Zelená budoucnost: věda a město vedoucí oddělení kvality ovzduší brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jáchym Brzezina.
28. 6. 2023|

Látro i sáh měly smysl. Nepravidelné míry v něčem předčily i standardní, popsala studie

Schopnost měřit věci je jedním ze základů, na nichž stojí lidské civilizace a kultury. Díky jednotným mírám se dají budovat složité stavby, funguje obchod a vznikla věda. Standardní míry a váhy propojily globální průmysl, technologie, výměnu myšlenek i zboží. Jejich nástup ale přežily i nepravidelné jednotky, odvozené od částí těla. Vědci v nové studii hledali jejich význam a příčinu jejich užívání i dlouho poté, co zdánlivě nebyly potřeba.
7. 6. 2023|

Na části dálnice u Frýdku-Místku chybějí bariéry, místní si stěžují na hluk i světlo zářící do oken

Lidem z blízkosti nového dálničního obchvatu Frýdku-Místku vadí hluk a také světla z kamionů, která jim v noci září do oken. Je to proto, že na části D48 nejsou protihlukové zdi. Místní obyvatelé se obrátili se stížností na ministerstvo dopravy, které ale uvedlo, že se o případné dostavbě stěn teprve rozhodne, až bude dálnice v provozu delší dobu.
1. 6. 2023|

Policisté vyrazili k silnicím. Změří rychlost aut na tisícovce míst

Dopravní policie odstartovala Speed Marathon, tedy rychlostní maraton. Je to celoevropská akce, při které policisté měří rychlost na místech, která označila za riziková široká veřejnost a policie je předem zveřejnila. Policisté s radary budou připraveni na dálnicích, frekventovaných ulicích velkých měst i na silnicích všech tříd.
21. 4. 2023|

Úroveň tělesné zdatnosti dětí se od 90. let zhoršila, zjistila školní inspekce

Dnešní děti se oproti školákům z 90. let výrazně zhoršily ve vytrvalostním běhu, naopak podobné výsledky v porovnání se svými vrstevníky z předchozí generace dosahují ve skoku dalekém a v leh-sedech. Vyplývá to z testování, které s dalšími institucemi připravila Česká školní inspekce (ČŠI).
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 16:50|

Vliv těžby v Turówu není zanedbatelný, limity však zásadně překračovány nejsou, ukázalo měření

Liberecký kraj má první výsledky měření hluku a prachu v souvislosti s těžbou v polském hnědouhelném Dole Turów. Roční monitoring ukázal, že z dlouhodobého hlediska práce nepřekročily limity hluku a polétavých částic. Dopady těžby na životní prostředí ale přesto nejsou zanedbatelné. V případě hluku byly překročeny krátkodobé limity za rok dvakrát, u prachu pětkrát, česká legislativa umožňuje u prachu 35 překročení za rok.
4. 5. 2022|

30 let zpět: Úspora tepla díky švýcarským přístrojům

Louny jako první město v Československu spustilo ojedinělý projekt. Do vybraných domácností nechalo na radiátory instalovat přístroje, které nejen měřily, ale zejména regulovaly spotřebu tepelné energie. Výsledkem měla být úspora každého spotřebitele v řádech desítek procent.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
20. 2. 2022|

Místo metrů yardy. Britská vláda se chce vrátit k imperiálním jednotkám měření

Britský premiér Boris Johnson v projevu na stranické konferenci ohlásil přechod na ekonomiku s vyššími platy. Podle něj za nízkými mzdami stálo masové přistěhovalectví. Vysvětloval tím, proč po odchodu z Evropské unie v zemi chybí pracovní síly a vázne zásobování. Johnson slíbil, že pobrexitová Británie bude dělat věci jinak. Součástí plánu má být také návrat k imperiálním jednotkám měření.
7. 10. 2021|

Jihlava zaplatí měření hluku u Kronospanu. O dodavateli služby rozhodnou místní

Jihlava nechá za sto padesát tisíc korun změřit hluk v okolí závodu velkého výrobce dřevotřískových desek Kronospan. O výběru firmy, která měření během letošního podzimu zajistí, rozhodnou místní obyvatelé, kteří si stěžují. Hluk v této lokalitě asi před měsícem měřila krajská hygienická stanice. Zapojením obyvatel do přípravy dalšího měření chce radnice dosáhnout toho, aby lidé výsledku uvěřili.
24. 9. 2021|

Kontroly na hranicích začínají v pondělí ráno. Policisté budou měřit teplotu

Kdo bude v těchto dnech přejíždět západní a jižní české hranice na dálničních a některých dalších hraničních přechodech, hrozí mu zdržení. Vláda v sobotu připravila soubor opatření, kterými chce omezit šíření nového typu koronaviru v republice. Patří mezi ně i namátkové hraniční kontroly s měřením teploty cestujících. Zároveň budou lidé na silnicích i ve vlacích dostávat informační letáky ve čtyřech jazycích.
8. 3. 2020|

Technické kontroly přímo v ulicích mají své výsledky. Emisní limity překročilo sedm procent aut

Každé čtvrté auto z těch, u kterých policisté zkušebně měřili emise přímo na ulici, nesplnilo stanovené limity. Ze všech, které zastavili na mimořádnou kontrolu, to bylo sedm procent vozidel. Při vyhodnocení prvních výsledků měření na to upozornili ministři dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) a životního prostředí Richard Brabec (ANO). Podle Brabce jde hlavně o problém s nefunkčními nebo dokonce odstraněnými filtry pevných částic.
5. 12. 2019|

V Želešicích naměřili azbest. Podle odborníků pochází z kamenolomu

Nebezpečná azbestová vlákna ve vzduchu naměřili inspektoři v Želešicích na Brněnsku. Hlavním zdrojem je podle odborníků lom, který těží kámen s přirozeným obsahem azbestu. Jihomoravský kraj teď jedná s provozovatelem o zpřísnění podmínek provozu.
17. 10. 2019|
Skandál Volkswagenu

Německý soud se začal kvůli aféře dieselgate zabývat žalobou 470 tisíc klientů na Volkswagen

Soud v německém Braunschweigu se v pondělí začal zabývat hromadnou žalobou zhruba 470 tisíc klientů na automobilový koncern Volkswagen ve skandálu dieselgate, který propukl před čtyřmi lety. Majitelé automobilů s naftovým motorem se žalobou pokoušejí zvýšit své šance na odškodnění od automobilky. U soudu je zastupuje německý svaz na ochranu spotřebitelů VZBV.
30. 9. 2019|

Volkswagen zřejmě manipuloval měření emisí i u novějších motorů, včetně těch vyráběných automobilkou Škoda

Koncern Volkswagen podle německé televizní a rozhlasové stanice SWR zřejmě manipuloval s měřením emisí i u novějších motorů emisní normy Euro 6. Daný typ motoru koncern od roku 2012 namontoval do statisíců aut, včetně těch vyráběných automobilkou Škoda. Postiženy mají být i vozy Volkswagen, Audi a Seat. Koncern tvrzení SWR popírá.
12. 9. 2019Aktualizováno12. 9. 2019, 15:50|

Most určený pro vozidla do 13 tun unesl k překvapení odborníků 460 tun zátěže

Vědci podrobili vysloužilý most v Petrově nad Desnou extrémní zátěžové zkoušce. Postupně na něj navršili bezmála 460 tun panelů a štěrku. Most ale k překvapení odborníků vydržel bez úhony. Podle propočtů se přitom více než 100 let stará železná mostní konstrukce, po které mohla jezdit vozidla do 13 tun, měla pod tíhou stovek tun zhroutit na připravené pilíře. Na destrukci mělo stačit i poloviční zatížení. Naměřené výsledky pomůžou v budoucnu při výstavbě nových mostů.
31. 7. 2019|