Začátek září trhá teplotní rekordy

Události: Rekordně horké zářijové dny (zdroj: ČT24)

Řada velmi teplých dnů v Česku pokračuje i po skončení prázdnin. Teplotní rekordy ve středu padly téměř na všech meteorologických stanicích v Česku měřících přes třicet let. Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku, a to 35,4 stupně Celsia. Meteorologové navíc předpokládají, že vlna veder ještě nekončí. Změnu přinese až příští týden.

V Doksanech středeční teplota překonala více než půl století starý rekord pro 4. září z roku 1973, který činil 29,5 stupně Celsia. Přesáhla také dřívější rekord tamní stanice pro celé září, který byl 34,9 stupně a pocházel z 1. září roku 2015. Druhá nejvyšší teplota dne činila rovných 35 stupňů a byla zaznamenána shodně v Tuhani na Mělnicku a Strážnici na Hodonínsku. I v Tuhani padl zároveň rekord pro celé září, který byl stejně jako v Doksanech z 1. září 2015 a činil 34 stupňů.

Už v úterý nejvyšší teplota v Česku překonala 35 stupňů. Nad tropickou třicítkou se nejvyšší teploty drží vytrvale již týden. Minulý týden byly dokonce zaznamenány i teploty přesahující 36 stupňů Celsia. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou teploty dosahovat třiceti a více stupňů až do neděle. Až v pondělí se ochladí, na západě země možná i na 23 stupňů. Od úterý do čtvrtka pak očekávají meteorologové v příštím týdnu teploty nejvýše devatenáct až 24 stupňů.

Kvůli horku hrozí na většině území Česka až do úterý požáry, ale také to, že se oheň následně rychle rozšíří na velkou plochu. Nejohroženější je jižní Morava.

Horké sklizně

Nebývale vysoké teploty mají vliv i na zemědělce. Sklízet musí v posledních letech kvůli změnám počasí dřív než normálně. „Kukuřice je zralá a je to důsledkem toho tropického počasí od června do dnešních dní,“ popsal například agronom Ondřej Skulina z RenoFarmy Beskydy. Dlouhotrvající horko bez dešťů má přitom i některé výhody, například právě sklízení plodin probíhá rychleji.

Příliš velké teplo a sucho ale jiné plody poškozuje, třeba jablka. „Část plodu vystavená slunečnímu záření je poškozena nejprve na povrchu slupky, pak to pokračuje dál do plodů,“ vysvětlil Lukáš Zíka z katedry zahradnictví na Fakultě agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity.

Podle klimatologů je zřejmé, že na dlouhotrvající tropické teploty – tedy i změny v přírodě – si budou lidé muset zvykat. „Srpen byl patnáctým měsícem v řadě s nadprůměrnou teplotou, poslední podprůměrný měsíc byl květen loňského roku,“ upozornil klimatolog ČHMÚ Pavel Lipina.