Tropy budou v úterý a ve středu na většině území Česka

Tropické teploty hrozí v Česku od úterního odpoledne do středečního večera na většině území. Výstrahu rozšířil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle předpovědi může být až 34 stupňů Celsia. Kvůli vysokým teplotám se v pondělí vpodvečer začaly na jihu Čech tvořit silné bouřky. V platnosti zůstává ještě výstraha před možností vzniku a šíření požárů platná do odvolání pro celé území Česka.

Výstraha před teplotami nad 31 stupňů Celsia původně platila pro jižní, jihovýchodní a střední Moravu, v pondělí dopoledne se rozšířila. „V úterý a ve středu čekáme vysoké teploty na většině našeho území. V dalších dnech začne příliv teplého vzduchu na naše území zvolna slábnout, v oblasti jižní a střední Moravy ale očekáváme teploty nad 31 stupňů Celsia ještě minimálně ve čtvrtek,“ upozornila Petra Sýkorová z ČHMÚ.

Večer přidali meteorologové varování před bouřkami. „Na jihu Čech se vytvářejí bouřky, při kterých může napršet ojediněle kolem 30 milimetrů a mohou se vyskytnout kroupy o velikosti až 2 centimetrů,“ uvedli. Během večera bude přeháňková a bouřková činnost slábnout.

Výstraha před vedrem pro úterý a středu neplatí jen v Karlovarském kraji a na západě Plzeňského, ale i v pásu od Vysočiny přes východ Pardubického kraje po Orlické hory a Krkonoše a v menších částech Moravskoslezského a Zlínského kraje. Už v pondělí padl na jedenácti stanicích, které v Česku fungují alespoň 30 let, teplotní rekord pro celé září. Denní maximum pro 2. září zaznamenalo 89 ze 170 meteorologických stanic v Česku. Na jižní Moravě vystoupaly teploty až nad 34 stupňů Celsia.

Mírné ochlazení, ale jen možná

Mírné ochlazení o pár stupňů by mohlo přijít ve čtvrtek, ani to však podle meteorologů není jisté. V nížinách se teploty nad třicet stupňů Celsia dostanou už během pondělí. Bude tomu tak nejenom na Moravě, kde tropické teploty panují už dlouho, ale i jinde v Česku. Na horách v západní polovině Čech se mohou objevit bouřky, jinde je ale šance na déšť malá.

Vedra představují zátěž pro lidský organismus, zvláště pro starší lidi, děti, nemocné či jinak oslabené. Lidé by měli omezit především kolem poledne a odpoledne tělesnou zátěž, dodržovat pitný režim a nenechávat děti či zvířata na přímém slunci, zvlášť v zaparkovaných autech.

Kvůli zvýšenému riziku vzniku požárů by lidé neměli rozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích. Velmi nebezpečné může být v současném suchu vypalovat trávu nebo odhazovat cigaretové nedopalky na zem.

Meteorologové také upozornili, že je třeba se řídit místními zákazy a vyhláškami. Zákaz rozdělávání ohňů nebo kouření na rizikových místech, tedy třeba v lesích a jejich blízkosti, v parcích, na polích či zahradách, v pátek vyhlásil třeba pražský magistrát.