Obyvatelé obcí v blízkosti Turówa mohou sledovat statiku svých domů. O měření ale velký zájem nemají

Události v regionech: Měření statiky v blízkosti Turówa (zdroj: ČT24)

V souvislosti s těžbou v polském hnědouhelném Dole Turów chce Liberecký kraj kontrolovat statiku budov v příhraničí. Z peněz, které dostal z Polska v rámci kompenzací, zaplatí monitoring i nákup měřicích zařízení. Ty zájemci získají zdarma. Doplní tak 65 sond umístěných v zemi, které hlídají pohyb terénu. S měřením se počítá po celou dobu těžby.

Takzvaný sklonoměr mohou zdarma získat obyvatelé obcí Václavice, Uhelná, Heřmanice a Oldřichov na Hranicích. Zájem místních je ale zatím minimální.

„Kdyby se při měření pohybu budov něco naměřilo, jakým stylem budeme dokazovat, že původcem škody je důl?“ otázal se obyvatel Uhelné Milan Starec. „Nemám o to zájem, my tady už tak dožíváme,“ řekl štábu ČT další obyvatel Uhelné Rudolf Pečinka.

O měření zatím projevilo zájem čtrnáct domácností. „Já se přiznám, že tomu úplně nerozumím, protože právě měření by mohlo být v budoucnosti nástrojem, jak vymáhat případnou škodu na konkrétních nemovitostech. Byla by tak určitě možnost podat žalobu na původce škody,“ okomentoval hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Zařízení budou umístěná i na některých obecních budovách – třeba na mateřské škole ve Václavicích, hasičské zbrojnici, kulturním domě v Heřmanicích nebo na Kapli v Uhelné. „Minimálně budeme mít přehled o našich budovách, budeme mít přehled o tom, jestli se vyvíjí jejich statika, jestli jsou v pořádku,“ uvedl místostarosta Hrádku nad Nisou Pavel Farský (nestr.).

Pohyb terénu už tři roky hlídají také měřidla umístěná v zemi. Podél hranic s Polskem je 65 sond, které sledují změny v nadmořské výšce.

S instalací sklonoměrů počítá kraj v prvním čtvrtletí příštího roku. Celkem by chtěl rozmístit až sto měřicích zařízení pro vzdálené sledování statiky budov.