Po zákazu průjezdu Lázněmi Bohdančem příliv kamionů v oblasti neustal, jen se přesunuly do okolních vesnic

Vesnice v okolí Lázní Bohdanče se potýkají s kamiony (zdroj: ČT24)

Starostům obcí na Pardubicku už dochází trpělivost s nárůstem kamionové dopravy. Nejvíce množství nákladních aut vzrostlo ve vesnicích kolem Lázní Bohdanče. Přímo přes lázeňské město totiž kamiony jezdit nesmí, a tak si cestu k dálnici D11 zkracují právě přes obce v okolí.

Dva tisíce kamionů denně, nehody, smog – tak vypadal průtah Lázněmi Bohdančem ještě před pár lety. Kamiony si tudy zkracovaly cestu z dálnice do Pardubic.

Po zákazu tranzitu se však provoz výrazně snížil. „Před tímto zákazem jsme evidovali kolem sta nákladních vozidel za hodinu. Teď se průjezd pohybuje okolo jednoho až dvou nákladních vozidel, které nemají oprávněný vjezd,“ uvedl strážník Petr Pála.

Nákladní auta poupravila trasu

Kamiony si ale našly jinou zkratku. Místo Bohdanče volí cestu přes Sopřeč nebo Vlčí Habřinu. „Hlavní silnice je ve velice, velice špatném stavu a je to i o zdraví lidí, o nehodovosti,“ popsal starosta Vlčí Habřiny Jaroslav Bartoš (nestr.).

„I když se výmoly opraví, tak za několik měsíců je to v původním stavu, protože kamiony to okamžitě všechno zničí,“ dodal.

Kraj proto starostům přislíbil kompletní rekonstrukci. „Snažíme se, aby v příštím roce byla část opravená,“ řekl krajský náměstek pro dopravu Michal Kortyš (ODS). Možností je i úplný zákaz tranzitu, například na silnici z Břehů směrem na Sopřeč. Záměr ale musí nejprve schválit policie.