Pardubický kraj chce po rodině dítěte, které po narození těžce onemocnělo, dokumentaci. Ta to odmítá

Musíme spolupracovat, bez souhlasu pacientky se dál neposuneme, řekl k pardubické kauze hejtman Netolický (zdroj: ČT24)

Pardubický i Královéhradecký kraj a nemocnice v obou z nich chtějí spolupracovat na vyšetřování případu možného zanedbání péče v pardubické nemocnici. Děvčátko narozené v červnu zřejmě nedostalo včas antibiotika a ponese si trvalé následky. Kraje i nemocnice požádaly o vyšetření případu ministerstvo zdravotnictví. Pardubický kraj proto požádá rodinu pacientky o zpřístupnění celé zdravotnické dokumentace. Advokát rodiny ale vzkázal, že rodiče děvčátka kraji ani nemocnici nedůvěřují a dokumentaci poskytnou pouze policii.

Bez celkové dokumentace mohou jednotlivé kraje a nemocnice prošetřit pouze to, co se stalo na půdě jejich zařízení. „Bohužel podle současné legislativy nemá k celkové dokumentaci přístup vůbec nikdo, ani ministerstvo zdravotnictví. Ani my si nemůžeme jednotlivé dokumentace navzájem poskytnout. Musíme mít nejprve souhlas pacientky,“ shrnul zásadní krok v objasnění celého případu pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) s tím, že o souhlas hodlá požádat. Vydání je podle něj „jediná cesta, jak dospět k výsledku výrazně dříve než Policie České republiky“.

Rodina ale dokumentaci vydat nechce. „Po poradě s panem právníkem jsme se rozhodli, že dokumentaci hejtmanství vydávat nebude. Policii ji samozřejmě vydáme,“ řekl otec dítěte Jaroslav Mráček. Advokát Mario Švehelka upřesnil, že se domnívá, že kraj nemá zájem na vyšetření události. „Kraj je akcionářem nemocnice, podle našeho názoru má jejich konání jenom zakrýt zásadní pochybení,“ prohlásil.

168 hodin: Případ Leontýny (zdroj: ČT24)

Do nemocnic míří kontrola z ministerstva

Kompletní dokumentaci hodlali zástupci kraje a nemocnic předat ministerstvu zdravotnictví, které případ prověří souběžně s policejním vyšetřováním, které v tomto týdnu začalo. „Odborné zdravotnické posouzení je jediná cesta, jak dospět k výsledku toho, co se stalo, než dospěje policie k názoru, zda se nestal trestný čin,“ vysvětlil Netolický.

Rozhodnutí rodiny ho překvapilo. „Myslel jsem, že všichni účastníci mají zájem na prošetření celého případu, od převzetí záchrannou službou Královéhradeckého kraje po jednotlivé úkony v Pardubické nemocnici a následně ve Fakultní nemocnici Hradec Králové,“ dodal pardubický hejtman.

Do nemocnic také příští týden dorazí kontrola z ministerstva zdravotnictví. Ještě před uveřejněním reakce rodiny řekl náměstek ministra Roman Prymula, že výsledky šetření by mohly být hotové zhruba za měsíc.

Zatím nemůžeme říct, že se stala chyba. Víme jenom to, že došlo k těžké osobní a zdravotnické tragédii. Ale dokud nebudeme vědět víc, nemůžeme mluvit o chybě.
Vladimír Palička
ředitel FN Hradec Králové

„Informace, které má každá ze stran, jsou nejasné a kusé. Bez zcela jasného odborného posouzení nejsme schopni podniknout další kroky,“ zdůraznil také královéhradecký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) s tím, že nemocnice i kraje sice přijaly některá opatření, které mají podobné situaci příště zabránit, bez odborného posudku ale nemohou udělat nic víc. Místní nemocnice si už posudek pro zvážení postupů zadala.

Hejtman Štěpán rovněž, že cesta rodičky z nemocnic ve dvou krajích nebyla v jejím případě ničím zvláštní: „Je to pouze administrativní věc. Vzdálenost z Rychnova nad Kněžnou je stejná.“

Studio Hradec Králové: Schůzka zástupců nemocnic a krajů (zdroj: ČT24)

Ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald uvedl, že podle jeho informací porod u ženy, která se přesouvala mezi nemocnicemi, už začal. „Informace, které máme, mohou být rozporuplné. Pokud by šlo u rodičky o akutní stav, tak ji zdravotnické zařízení nemůže odmítnout a musí ji přijmout. Zdá se, že porod již běžel,“ řekl s tím, že více nemůže případ komentovat. Kdy přesně ale porod začal a jak s touto informací naložila všechna zařízení, by se také mělo prošetřit.

Nemocnice v Rychnově není na porod v 33. týdnu zajištěná. Správný postup je, že tam žena rodí a nemocnice zavolá záchranku s inkubátorem, který dítě převeze do nejbližšího zařízení s kapacitou starat se o nedonošence. To byl Hradec Králové. Ze záznamů ze sanitky víme, že komunikace proběhla, v Hradci bylo plno a sanitka proto jela do Pardubic.
Roman Prymula
náměstek ministra zdravotnictví

Posudek mimo jiné řekne, zda by dítě zůstalo s následky, i kdyby dostalo antibiotika dřív

Případ se odehrál v červnu. Rodičku v 33. týdnu těhotenství nejprve odmítla přijmout nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, která na takto předčasné porody není zařízena. Pozornost vzbudilo, že rychnovský lékař ženu ani nevyšetřil.

I tím ostatně argumentoval ředitel pardubické nemocnice „Nedovedu si představit, že bych ji jako lékař nevyšetřil. Podle informací, kterými disponujeme, byl porod v běhu, takže vyšetřena být měla,“ pozastavil se Tomáš Gottvald. Královéhradecký hejtman však zdůraznil, že „to musí posoudit nezávislá instituce“.

Poté ji odmítla pro plnou obsazenost přijmout nemocnice v Hradci Králové. Její ředitel Vladimír Palička nyní ujistil, že odmítnutí bylo možné proto, že v Hradci vůbec nevěděli o tom, že porod již začal. „Za prvé měla rodit tam, kde je, a za druhé bychom ji bez vteřiny zaváhání přijali,“ ujistil.

Až v Pardubicích žena porodila děvčátko, které ale zřejmě kvůli pozdnímu podání antibiotik proti nákaze streptokokem utrpělo trvalé poškození zdraví. Infekci streptokokem prodělala matka dítěte už v těhotenství.

Šetření případu by se tak mělo soustředit na dvě linie: zda se postupovalo správně při určování, ve které nemocnici žena skončí, a zda nedošlo v pardubické nemocnici k zanedbání poporodní péče.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Prymuly může posudek, který chtěl resort nechat vyhotovit, odpovědět i na otázku, zda by děvčátko zůstalo s následky, i kdyby dostalo antibiotika dříve.

„Nemocnice nemají propojené systémy. O nákaze v jiné nemocnici, kde pacientku neznali, se měl lékař dozvědět z porodní knížky. Pokud by knížku neměla, tak se s pacientkou obvykle snaží lékař komunikovat a získat základní data,“ shrnul náměstek Prymula s tím, že prověřit případ do východočeských nemocnic pojede příští středu.

Prymula: Musíme zjistit, zda by k následkům nedošlo i při dřívějším podání antibiotik (zdroj: ČT24)

Za nemocnici v Rychnově se schůzky nikdo nezúčastnil

Zástupci Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje, pod nějž nemocnice v Rychnově nad Kněžnou spadá, se čtvrtečního setkání nezúčastnili. Právě v rychnovské nemocnici měla žena rodit, tamní lékař ji ale neprohlédl a rovnou poslal do Hradce Králové, která ženu ale nemohla přijmout. 

Ve středu vydala Fakultní nemocnice Hradec Králové prohlášení, že do tamního zdravotnického zařízení sanita rodičku vůbec nepřivezla, protože byla zcela zaplněná kapacita porodních lůžek i porodních boxů, o čemž záchranáře informovali. Ředitel nemocnice Vladimír Palička ve čvrtek řekl, že ženu ambulantně vyšetřovali v minulosti, dítě převzali od pardubické nemocnice do péče po porodu kvůli komplikacím.

Pardubická nemocnice uvedla, že je s rodinou v kontaktu a poslala jí dopis. Podle advokáta rodiny Švehelky se ale neomluvila za zřejmě pozdní podání léků dítěti. „Nemocnice nabídla rodině pouze pomoc ve smyslu poskytnutí zdravotních služeb. Pardubická nemocnice je ale ten poslední ústav, kterému by rodina dítě ještě svěřila,“ prohlásil ve čtvrtek advokát.

UDÁLOSTI: Pardubický kraj chce prověřit okolnosti porodu (zdroj: ČT24)

Odvolaná ředitelka

Představenstvo společnosti Nemocnice Pardubického kraje v pondělí odvolalo ředitelku pardubické a chrudimské nemocnice Štěpánku Fraňkovou. Podle mluvčí firmy Kateřiny Semrádové zůstane lékařkou pardubické nemocnice. Minulý týden kvůli případu lékaři a primář novorozeneckého oddělení dostali výtky.

Pardubická nemocnice také čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého chlapce v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém komatu. Obviněny jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry, a to z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Podle serveru Novinky.cz lékařka nyní pracuje na novorozeneckém oddělení pražské Thomayerovy nemocnice. V roce 2017 byla čerstvou absolventkou medicíny.