Převoz těhotné ženy zdraví dítěte nepoškodil, tvrdí nemocnice Hradec Králové

Transport ženy před porodem v pardubické nemocnici neměl na poškození zdraví dítěte vliv, uvedla ve středu v prohlášení Fakultní nemocnice Hradec Králové. Hradecká nemocnice údajně nemohla rodičku přijmout, protože měla kapacitu porodních lůžek i boxů zaplněnou. Případ děvčátka, které se narodilo v červnu v Pardubicích a zřejmě kvůli chybě lékařů zůstane postižené, vyšetřuje policie pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Fakultní nemocnice uvedla, že „vzhledem k nepřesným a zavádějícím informacím,“ které se podle ní objevují v médiích, považuje za nezbytné upřesnit některé základní údaje. V prohlášení upozornila, že převoz pacientky z místa bydliště do nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a z ní přímo do nemocnice v Pardubicích trval podle údajů zdravotnické záchranné služby celkem 51 minut a byl v délce 54 kilometrů.

„Pardubická nemocnice disponuje kvalitní porodnicí s perinatologickým centrem a podle nám dostupné zdravotnické dokumentace byly všechny informace o zdravotním stavu matky dostupné, včetně údaje o přítomnosti kolonizace streptokokem,“ napsala královéhradecká nemocnice.

Těhotnou odmítly dvě nemocnice

Rodičku v 33. týdnu těhotenství nejprve odmítla přijmout nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, která na takto předčasné porody není zařízena. Poté ji odmítla pro plnou obsazenost přijmout také nemocnice v Hradci Králové. Až v Pardubicích žena porodila děvčátko, které ale zřejmě kvůli pozdnímu podání antibiotik proti nákaze streptokokem utrpělo trvalé poškození zdraví.

„Je běžnou praxí, že v těchto případech (naplnění kapacity) jsou rodičky převáženy přímo do pardubické nemocnice. Stejně postupuje pardubická nemocnice v případě obsazení svých kapacit,“ tvrdí nemocnice v Hradci Králové.

Z jejího vyjádření také vyplynulo, že žena po příjezdu do nemocnice v Pardubicích porodila v ranních hodinách holčičku s dobrou poporodní adaptací. Sedmnáct hodin po porodu bylo již dítě v kritickém stavu a na žádost pardubických lékařů si jej převzala hradecká nemocnice.

„Okamžitě jsme vyslali náš speciálně vybavený převozový vůz a dítě s plně zajištěnou intenzivní péčí jsme převzali na JIP novorozeneckého oddělení naší fakultní nemocnice,“ uvedla královéhradecká nemocnice.

Ředitelka pardubické nemocnice končí ve funkci

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) svolal kvůli případu na čtvrtek do Pardubic schůzku, které se zúčastní také zástupci hradecké nemocnice.

Kvalitu péče v porodnici a na novorozeneckém a dětském oddělení Pardubické nemocnice má prověřit ministerská kontrola. Vyšetřovací komise ministerstva zdravotnictví také prošetří pohyb pacientky zdravotnickým systémem.

V pondělí přišla v souvislosti s případem o místo ředitelka Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánka Fraňková. Minulý týden kvůli případu lékaři a primář novorozeneckého oddělení dostali výtky.

Pardubická nemocnice také čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého chlapce v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém kómatu.