Policista, kterému ve školce náhodně vystřelila zbraň, dostal napomenutí

Policista, kterému náhodně vystřelila na začátku března služební zbraň po besedě v přerovské mateřské školce, porušil předpisy a byl potrestán písemným napomenutím. České televizi to na základě žádosti o poskytnutí informace sdělil Petr Malacka z ředitelství olomoucké policie. Incident se stal na začátku března v mateřské škole Dvořákova, nikdo se nezranil.

„Policistovi byl udělen kázeňský trest písemné napomenutí,“ stojí v dokumentu, který má Česká televize k dispozici. O trestu rozhodoval šéf přerovské policie Martin Crha.

Událost se stala ve čtvrtek 2. března dopoledne v mateřské škole Dvořákova. Besedy s policisty se zúčastnilo dvanáct předškoláků, součástí byla i ukázka rozložení a složení zbraně. Podle vyšetřování policista manipuloval se zbraní v závěru besedy a náhodný výstřel nevyšel v bezprostřední blízkosti dětí, ale v odděleném prostoru místnosti. Při incidentu nebyl nikdo zraněn ani ohrožen na životě.

Podle policie nešlo o systémové pochybení, ale o chybu jednotlivce. Podobných přednášek v Olomouckém kraji organizuje policie ročně stovky. Jako selhání jednotlivce vnímá incident i ředitelka mateřské školy Ludmila Jakubcová. Ta už dříve uvedla, že podle jejího názoru nedošlo k ničemu, kvůli čemu by bylo třeba upravovat vzdělávání dětí nebo omezit podobné akce. Besedy jsou podle ní přínosné a je důležité, aby se děti setkávaly s praktickou ukázkou.

Krajský policejní ředitel Tomáš Landsfeld nařídil kvůli incidentu opětovné proškolení policistů v manipulacích se zbraní, aby se podobné případy již neopakovaly.