Olomoucké muzeum vědy se rozšiřuje. Jako jediné ukazuje robota na čtení genomu rostlin

Interaktivní muzeum Pevnost poznání v Olomouci získalo díky spolupráci se špičkovými vědeckými pracovišti nové exponáty. Návštěvníci si mohou prohlédnout například unikátního robota, který vědcům pomáhá rozluštit genom pšenice, slepecké planetárium nebo model kůže s kožními chorobami. Robota Genetix Q-bot vystavuje Pevnost poznání jako jediné muzeum.

Robot Genetix Q-bot využívala laboratoř Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Nyní je dominantou nové části expozice Živá voda s názvem Kód života. Podle vedoucího laboratoře Jaroslava Doležela byl přístroj jedním z prvních robotů využívaných v biologii rostlin.

„Teď se robot odebral do důchodu a lze na něm veřejnosti demonstrovat, jakým způsobem se dá dekódovat DNA,“ uvedl ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum Ivo Frébort.

Olomoucké muzeum Pevnost poznání je jediné, které takový přístroj vystavuje. „Věřím, že tato nová část expozice přispěje k poodhalení pro většinu lidí poněkud záhadného a možná i trošku strašidelného světa genetických výzkumů,“ řekla koordinátorka sekce biologie Alena Vláčilová.

Zkoumání noční oblohy hmatem

V sekci Rozum v hrsti mohou návštěvníci prostudovat model kůže, který jim názorně přibližuje její jednotlivé vrstvy a demonstruje některá onemocnění, jako jsou například lupénka nebo melanom.

Expozice Světlo a tma má nově ojedinělé Slepecké planetárium. Zájemci si na něm mohou vyzkoušet, zda pouze hmatem poznají například souhvězdí Velkého vozu. Novým lákadlem je také prezentace takzvané Schlierenovy metody, která pomáhá demonstrovat, jak proudí horký vzduch.

Rošíření připravuje také tým expozice o historii. V muzeu bude k vidění například strážní budka či stůl architekta, který se stane interaktivní studnicí znalostí o rakouské armádě, technikách opevňování a dobývání pevností a celkově vojenské koncepci sedmileté války. 

Pevnost poznání byla otevřena v dubnu 2015 a její vybudování přišlo zhruba na 150 milionů korun. Muzeum představuje více než dvě stovky modelů a přístrojů. Hned po svém otevření se stalo jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů v kraji.