Obyvatelé Chlumu zřejmě přijdou o park mezi domy. Stát prodal pozemek jako nepotřebný

Prodej státního majetku se zvyšuje (zdroj: ČT24)

Stát pokračuje v prodeji nepotřebného majetku. V nabídce jsou domy, památky i pozemky. Prodej do soukromých rukou přináší v některých případech také problémy. V jihočeském Chlumu u Třeboně tak obyvatelé bytových domů zřejmě přijdou o pás zeleně mezi domy. Obci na koupi pozemku chyběly peníze.

Na pozemku mezi domy se obyvatelé Chlumu scházejí často, považují ho za společný prostor pro zábavu a odpočinek. „Grilujeme tady, žijeme tady, jako bychom tu měli zahradu,“ řekl František Oliva, který na sídlišti bydlí se ženou a dcerou. „Dávala jsem sem kočárek, když byla dcera malinká,“ dodala Žaneta Olivová. Teď čekají druhé dítě a doufají, že i tentokrát budou moci kočárek před dům postavit.

O zelený pás mezi domy obyvatelé ale zřejmě přijdou. Stát prodal šest tisíc metrů čtverečních novému majiteli. „My sami jsme o ten pozemek stáli, také ho už třicet let udržujeme a už jsme dali do údržby nemalé peníze,“ poznamenala starostka Chlumu u Třeboně Jitka Bednářová (nestr.).

Pozemek v Chlumu u Třeboně byl pro stát nepotřebný. „Zákonem preferovaná forma je prodej a to formou transparentního výběrového řízení nebo formou dražby,“ řekla mluvčí Úřadu pro zastupování stát ve věcech majetkových Michaela Tesařová.

Chlum nemohl dát víc než milion. Speciální předkupní právo obce ze zákona nemají. „My jsme předpokládali, že se pustíme do opravy zdejších chodníků a to se v tuto chvíli prostě nestane. Nejvíc se bojím o to, že ten pozemek nebude nikdo udržovat,“ poznamenala starostka Chlumu. Záměr vlastníka nikdo nezná. Státní úřad ale nemohl rozhodnout jinak.

Doktor z Loučovic koupil vilu i most

Stát prodává i domy, památky nebo mosty. Jeden v havarijním stavu koupil u Lipna loučovický lékař. Na opravy mostu teď shání peníze a založil i transparentní účet. V aukci za něj zaplatil pět tisíc jednu korunu. Most otevřel pro pěší a čeká, jak dopadne statický posudek. V tomto případě doufá, že na opravy sežene finanční podporu.

V Olomouci stát nabízí Hanácká kasárna v ulici 1. Máje. Objekt, který je zároveň kulturní památkou, se bude prodávat s minimální cenou 262 milionů korun. Jedná se tak o historicky největší prodej nemovitosti ve vlastnictví úřadu na Moravě.

Palác Broadway za miliardu

Do aukce míří i palác Broadway v Praze. Dům, který patří k největším funkcionalistickým novostavbám v historickém jádru města, by se měl v zářijové elektronické aukci prodat nejméně za miliardu korun. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových budovu převzal v roce 2016 od Správy železnic. Nemovitost nabídl i jiným institucím. Ty ale neprojevily zájem. V komplexu jsou kromě divadla také obchody, restaurace a kanceláře.

Přímo v centru Mariánských Lázní stát už podruhé nabízí prodej lázeňského domu Merkur. V květnu se do dražby přihlásilo hned několik zájemců. Žádný z nich ale nesložil dražební jistotu. Cena komplexu i s pozemkem je teď nižší, ze sedmdesáti milionů stát slevil na šedesát.