Lékař z Loučovic po večerech rekonstruuje chátrající vilu. Nyní si přikoupil i most pod Lipenskou přehradou

Události: Eduard Benc rekonstruuje vilu a přikoupil i most (zdroj: ČT24)

Stát prodal most pod Lipenskou přehradou v havarijním stavu. Za pět tisíc korun ho koupil vlastník jiné nemovitosti u Lipna, památkáři oceňované vily ve stylu art deco. Tu už opravuje. Před sto lety si ji nechal postavit tehdejší majitel papíren.

Doktor z Loučovic Eduard Benc rekonstruuje vilu, kterou koupil v roce 2015. Ta ale připomíná spíš zámek. Rezidenci si přesně před sto lety postavil Eugen Porák. Jeho papírny patřily mezi evropskou špičku a díky jeho rodině se v devatenáctém století začaly rozmáhat celé Loučovice.

„Tady byl v podstatě i řezník elektrifikovaný, když ve Vídni ještě svítili petrolejkami,“ vypráví lékař.

Zmíněné továrny už neexistují a Porákova vila dlouho chátrala. Lékař nyní zachraňuje, co se dá. Skoro dva tisíce metrů čtverečních a bez dotací. Riskuje tím tichou domácnost.

Další překvapení

Manželku teď totiž překvapil znovu, když koupil most pod lipenskou nádrží. Žena si původně myslela, že jde jenom o vtip.

Most kvůli administrativním chybám za komunismu připadl státu, který se ho nemohl dlouho zbavit. Teď je ve špatném stavu a zavřený. Eduard Benc za něj zaplatil v aukci pět tisíc a jednu korunu.

Most by měl dle Bence sloužit široké veřejnosti, protože je to i například nejbližší místo k lipenskému nádraží. V tomto případě doufá, že se mu na opravy podaří sehnat finanční podporu.