Ze zahrady do zahrady. Turniket propojil vily Tugendhat a Löw-Beer

Zahrady brněnských vil Tugendhat a Löw-Beer se po letech znovu propojily. Návštěvníci mezi nimi můžou od pátku procházet přes turniket. Úprav se dočkaly také cesty, přibylo i nové osvětlení. Práce vyšly celkem na tři miliony korun.

Vilu Löw-Beer a její známější sousedku vilu Tugendhat spojuje společná historie. Po zhruba osmdesáti letech se skrze turniket znovu propojily také jejich zahrady. Ta u vily Löw-Beer zůstává volně přístupná, zatímco do té u vily Tugendhat je nutné si koupit vstupenku.

„Oba objekty byly na jednom pozemku, byly společnou součástí jednoho rodinného jmění,“ popsala ředitelka vily Tugendhat Iveta Černá. Pozemek společně s vilou koupil v roce 1913 podnikatel Alfréd Löw-Beer. Jeho část později daroval dceři Grétě, která si s manželem Fritzem Tugendhatem nechala na svahu postavit dnes již světoznámou vilu.

„Dokonce sama Greta Tugendhatová vzpomínala na to, že někdy v dětství chlapci Ernst a Herbert jezdívali za babičkou na lyžích nebo na sáňkách,“ přiblížila Černá. O propojení zahrad jednalo město Brno s Jihomoravským krajem od roku 2016. Vila Tugendhat je totiž majetkem města, zatímco druhá stavba patří kraji.

Samotné práce včetně přípravy projektů trvaly přes dva roky. Kvůli zařazení vily Tugendhat na seznam UNESCO se přípravy zkomplikovaly. „Vzhledem k přísným pravidlům ochrany národní kulturní památky vily Tugendhat nebyla realizace celé investice úplně jednoduchá, jak by se na první pohled zdálo,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

„Bylo potřeba tam vybudovat nové přístupové cesty, nové osvětlení, zabezpečení, instaloval se nový mobiliář jako lavičky,“ vyjmenoval vedoucí vily Löw-Beer Vladimír Březina. Během prací navíc dělníci objevili dlážděnou cihlovou cestu. Podle archeologů je pravděpodobně z druhé poloviny 19. století. Po průzkumu ji ale opět zahrnuli hlínou a v její těsné blízkosti teď vede cesta nová, která znovu spojuje místa svázaná historií.