Löw-Beerova vila odhaluje neznámé osudy původního majitele. Archivem přispěl i pravnuk

Donedávna zcela neznámé osudy Moritze Fuhrmanna, který nechal postavit slavnou brněnskou Löw-Beerovu vilu, představuje výstava v galerii Celnice na zahradě vily. Svým archivem přispěl i pravnuk Michael Furman, který přijel na vernisáž z Kanady, kde rodina od roku 1949 žije.

Michael Fuhrmann se narodil a žije v Torontu, jeho pradědeček si ale pro bydlení vybral Brno, kde v roce 1903 nechal postavit vilu, dnes známou jako Löw-Beerova. „Tuto vilu jsem si v Kanadě mnoho let představoval. Když jsem sem přišel osobně, mělo to na mě obrovský dopad, protože najednou se stala skutečností,“ řekl vnuk stavitele vily Michael Fuhrmann.

Osmašedesátiletý bývalý novinář se o historii své rodiny živě zajímal. „Vždy jsem byl na rodinnou historii zvědavý, hodně času jsem trávil povídáním se svým otcem a babičkou. Jejich vzpomínky pak ale dlouhá léta ležely v počítači,“ svěřil se Micheal Furmann. Změna nastala, když se na něj obrátili badatelé z Česka.

Židovský obřad. A útěk za hranice

„Když jsme tady začínali, soustředili jsme se na rodinu Löw-Beerových, o Fuhrmannových jsme nic nevěděli. Jen jsme věděli, že to byli průmyslníci, od nichž Löw-Beerovi vilu koupili v roce 1913,“ popsal autor výstavy Jakub Pernes.

Když se vydal po stopách zapomenutého průmyslnického rodu, měl to štěstí, že se mu podařilo v Kanadě najít pravnuka Moritze Fuhrmanna Michaela. Ten mu předal řadu cenných informací i dobových dokumentů a fotografií. „V hale se vdávala moje babička. O ceremoniálu mi vyprávěla. Byl to malý židovský obřad,“ popsal při prohlídce vily Michael Fuhrmann.

Rozhovor s Michaelem Fuhrmannem ve vile Löw-Beer (zdroj: ČT24)

Fuhrmannova rodina z Brna nezmizela hned po druhé světové válce. Michaelův otec Robert, vnuk stavitele slavné vily, se po odchodu Němců ujal znovu vedení Fuhrmannových závodů, které vyráběly vlněné koberce a plyše. Byl dokonce odhodlaný v jejich čele zůstat i ve funkci ředitele po znárodnění v roce 1948. Jeho původ i působení v západních vojscích za druhé světové války to ale neumožňovaly, proto z Brna rodina odešla do ciziny.

Výstava v galerii Celnice v zahradě vily Löw-Beer potrvá až do konce roku. Galerie je volně přístupná od úterý do neděle.