Obce musejí vracet dotace kvůli cenám stavebního materiálu. Projekty zdražují i o desítky milionů

Obce vracejí dotace (zdroj: ČT24)

Rostoucí ceny stavebních prací a materiálů komplikují plány řady měst a obcí. Náklady na chystané projekty narůstají. Radnice na to, aby je zrealizovaly za zvýšené ceny, už letos nemají peníze. Například Nepomuk na Plzeňsku musel kvůli tomu vrátit dotaci od státu na stavbu hasičské zbrojnice.

O dotaci žádal Nepomuk ministerstvo pro místní rozvoj opakovaně. Původní zázemí je pro hasiče už léta nevyhovující. Když ji město konečně dostalo, muselo ji vrátit.

„Bohužel z původní částky 33 milionů se nám cena prací vlivem různých situací, které se udály, vyšplhala na 55 milionů,“ popisuje starosta Nepomuku Jiří Švec (ANO). Město má přitom rozpočet kolem šedesáti milionů. Do stavby zbrojnice by samo deset milionů investovalo. A tak teď za tyto peníze alespoň opraví zbrojnici starou.

Podobný problém museli řešit v Tachově. Tam ale nakonec byli úspěšnější a s celkovou opravou kulturního areálu Mže mohli začít. Museli ale oslovit firmu, která skončila ve výběrovém řízení na druhém místě. Vítězná totiž smlouvu za padesát milionů odmítla podepsat. Zdůvodnila to tím, že by při současných cenách prodělala.

„V souladu se zákonem o veřejných zakázkách jsme vyřadili první firmu a nabídku jsme dali druhé v pořadí, ta ji vzala a slíbila, že dodrží i původně stanovený termín,“ vysvětlil starosta Tachova Ladislav Macák.

Kraje jsou připraveny pomoci

Také v Karlovarském kraji v obci Staré Sedlo se rekonstrukce lávky vyšplhala z pěti milionů na dvanáct a půl. Obec požádala o pomoc kraj a mikroregion Sokolov, který propojuje několik tamních obcí.

I Plzeňský kraj je připraven obcím, které mají teď problémy, pomoci. „Počítáme s navýšením programu obnovy venkova, kde si obce mohou žádat o dotaci. A máme program na havarijní a naléhavé potřeby obcí,“ řekl náměstek hejtmanky pro oblast ekonomiky, investic a majetku Pavel Karpíšek (ODS).

Pro příští rok ale obecně platí, že obce budou muset více šetřit než v uplynulých letech.