Nemocnice v Ostrově otevřela zrekonstruované oddělení intenzivní péče. Přibyla lůžka, zvětšily se pokoje

Nemocnice v Ostrově na Karlovarsku otevřela nově zrekonstruované oddělení následné intenzivní péče za 106 milionů korun. Díky rekonstrukci se zvýšil počet intenzivních lůžek, zmodernizovalo se vybavení a podle nemocnice se zlepšil komfort pro pacienty i personál. Nové oddělení se tak zařadí mezi nejmodernější a největší pracoviště svého druhu v Česku, uvádí Barbora Vaculíková, generální ředitelka skupiny Penta Hospitals, do níž Nemocnice Ostrov patří.

Díky přestavbě se zvýšil počet intenzivních lůžek z dosavadních tří desítek na 35. Rozrostl se také zdravotnický personál. „Oddělení je výjimečné především typem péče, kterou poskytuje. Zapadlo do konceptu celé nemocnice, která je největším poskytovatelem tohoto typu péče v Česku. Navýšili jsme kapacitu lůžek, kterou potřebujeme, protože máme pacienty z okolních regionů, nejenom z Karlovarského kraje," popsala Vaculíková.

Z celkových více než sto milionů, na něž modernizace vyšla, byla polovina peněz použita na stavební úpravy. Přestavba, díky které se zcela změnilo dispoziční uspořádání celého oddělení, začala loni v březnu a skončila koncem loňského roku. Ze zbylých prostředků uhradila nemocnice nový mobiliář, techniku a přístroje. Jsou to například nová polohovací lůžka pro intenzivní péči, monitory životních funkcí či přístroje pro umělou plicní ventilaci.

Větší pokoje i lepší přehled o stavu pacientů

S rekonstrukcí se zvětšily pokoje pro pacienty a přibyly obslužné místnosti pro personál. Zaveden byl nově i systém centrálních monitorů, díky kterému mají zdravotníci informace o stavu pacientů téměř na každém místě. „Je tu větší kontakt s pacienty, vidíme na ně i z dalších pracovišť. Velmi významné je také to, že sestry mají možnost sledovat vitální funkce pacientů na obrazovkách na chodbě,“ zdůraznil primář oddělení Michal Palivoda.

Pacienty následné intenzivní péče jsou zejména lidé, kteří z různých příčin prodělali akutní kritický stav a ještě se nezotavili, mají přetrvávající selhávání jedné či více životních funkcí. Jsou to například pacienti po závažných infekčních onemocněních s mnohočetným orgánovým selháním či se selháním dýchání nebo neurologickými onemocněními, třeba po cévní mozkové příhodě.

Nemocnice Ostrov ročně ošetří 80 tisíc pacientů a provede tři tisíce operačních výkonů. Je především nemocnicí plánované péče s téměř 300 lůžky a jedním z největších oddělení následné intenzivní péče v Česku. Od roku 2017 je součástí skupiny Penta Hospitals CZ.