Muži, který vnikl na gymnázium v Litvínově, soud vyměřil dva roky vězení

Okresní soud v Mostě vyměřil Vladislavu Trendovi, který letos v květnu vnikl do budovy gymnázia v Litvínově, dva roky vězení. Osmatřicetiletý narkoman a recidivista bez domova dostal souhrnný trest, protože ho soud už za obdobnou trestnou činnost pravomocně poslal do vězení na dvacet měsíců. Aktuálním rozsudkem se původní rozhodnutí ruší. Rozsudek není pravomocný, protože se obžalovaný k soudu nedostavil a žalobce si ponechal lhůtu. Muž svým jednáním narušil maturitní zkoušky, nebyl ale ozbrojen a nikomu se nic nestalo.

Do budovy školy muž vnikl otevřeným okénkem 3. května. Ukradl tam tři vložky FAB a dekorační patronu, zničil dveře. Jeho počínání vyústilo v policejní zásah. Na místě byli policisté z pořádkové jednotky, psovodi, pyrotechnici. Studenti a zaměstnanci se museli evakuovat. Poté muže policisté ve spolupráci s městskou policií zadrželi nedaleko supermarketu, kde ze zaparkovaného auta ukradl peněženku.

Státní zástupce Jan Bartík řekl, že obžalovaný nevypovídal a k činům se tudíž nepřiznal. „Obžalovaný se dopouští opakovaně majetkové trestné činnosti,“ podotkl žalobce. Naposledy opustil brány věznice loni v listopadu. „Když může, tak krade,“ řekl Bartík ve své závěrečné řeči.

Obžalovaný se podle soudu dopustil krádeže a neoprávněného padělání a pozměnění platebního prostředku. Ke krádeži peněženky dnes ještě před vynesení rozsudku vypovídal okradený muž. Řekl, že vozidlo nechal odemknuté před obchodem. Kolemjdoucí ho po návratu upozornil, že se do něj dostal obžalovaný. Svědek poté zjistil, že mu chybí peněženka s doklady, platební kartou a hotovostí přes dva tisíce korun. Za obžalovaným se rozeběhl a dostihl ho nedaleko místa krádeže. S jeho dopadením mu pomohli strážníci, kteří pak našli peněženku ve křoví a okradenému muži ji předali. Svědek také vypověděl, že obžalovaného poznává na snímcích z kamerových záznamů z budovy školy.