Z Karviné odešla za tři desetiletí třetina obyvatel. Nové mají přilákat miliardové investice

Události v regionech: Karviná chce díky investicím přilákat nové obyvatele (zdroj: ČT24)

Karviná chce zmírnit nezaměstnanost, zlepšit bytovou politiku a zastavit odliv lidí. S pomocí peněz z evropského fondu spravedlivé transformace se chystá zaplatit projekty, které mají situaci města zlepšit. Možná už příští rok se totiž bude muset město srovnat s koncem těžby.

Ještě v roce 1990 žilo v Karviné osmdesát tisíc lidí, v současnosti jde asi o padesát tisíc. Odlivem obyvatel trpí město i kvůli útlumu těžby. Jedna z ulic, která patřila v době rozkvětu hornictví mezi nejlukrativnější ve městě, se tak dnes stala vyloučenou lokalitou.

Monika Karbanová, která se do Karviné naopak přistěhovala (z rodné Prahy), tak představuje spíše výjimku. „Zaujala mě kvalita bytů, které jsem našla, v porovnání s cenou. Říkala jsem si, že město má nádhernou atmosféru a že je zřejmě hodně podceňované. Za tyto peníze bych nikdy v Praze nemohla žít,“ popsala.

Podle primátora Jana Wolfa (ČSSD) potřebuje Karvinsko k přilákání dalších lidí hlavně peníze. „V případě, že se do tohoto regionu nenalijí miliardy korun, tak budeme mít problémy. V případě, že zareagujeme všichni a budou připraveny projekty, tak restrukturalizace může proběhnout zdárně,“ uvedl Wolf.

Karviná by mohla získat i osm miliard korun

Peníze k dispozici budou. Jen v rámci fondu spravedlivé transformace je pro regiony, které se musí vyrovnat s koncem těžby, připraveno téměř devatenáct miliard. „Do lokality Karvinska by mělo natéct zhruba sedm až osm miliard. Potřebujeme přivést nové investory, přivést něco jiného než těžký průmysl,“ přiblížil primátor.

S těžaři odešli z Karviné i obyvatelé města a po nich pak zase zůstaly prázdné byty. I díky tomu je cena bydlení nízko. Největší poskytovatel nájemního bydlení v republice má v městě přes sedm tisíc bytů. V rozvoj města věří a připravenou má i řadu projektů. „Karviná znovu potřebuje, aby se úbytek zastavil a začal být důvod se tam stěhovat. Město je krásné, má kvalitní infrastrukturu, není důvod, abychom nevěřili budoucnosti Karviné,“ řekl ředitel firmy Heimstaden Jan Rafaj.

Kolik evropských peněz Karviná získá, bude jasnější na podzim. V té době bude projekty posuzovat ministerstvo pro místní rozvoj, žádosti o miliardové dotace už podávají jednotlivá města v regionu.