Úřad práce otevřel v dolech OKD poradny. Pomohou zaměstnancům najít nové místo

Studio ČT24: Poradenská centra Úřadu práce v OKD (zdroj: ČT24)

Úřad práce otevřel v prostorech těžební společnosti OKD na Karvinsku tři mobilní poradenská střediska. Zaměstnancům, kterých by se v příštích měsících mohlo týkat propouštění, budou zástupci úřadu poskytovat cíleně zaměřené služby, tak aby do evidence uchazečů o práci buď vůbec nemuseli, nebo jen na nezbytně nutnou dobu. OKD má na konci února ukončit těžbu v dolech Darkov a ČSA a propustit zhruba dva tisíce lidí.

Specialisté Úřadu práce proberou se zaměstnanci OKD jejich konkrétní situaci a seznámí je s nabídkou volných pracovních míst v regionu i v celém Česku. „Na základě znalosti struktury propouštěných zaměstnanců v první vlně se budeme snažit vytipovat vhodná pracovní místa pro konkrétní klienty. Zároveň zájemcům poskytneme aktuální přehled rekvalifikačních kurzů. Tak abychom maximálně podpořili jejich šance na nové pracovní uplatnění,“ uvedl ředitel krajské pobočky úřadu v Ostravě Petr Prokop.

Mluvčí Úřadu práce uvedla, že v kraji je o rekvalifikace značný zájem a za prvních devět měsíců letošního roku se do nich zařadilo více než tisíc lidí. „Nejžádanější jsou v tomto regionu rekvalifikační kurzy zaměřené na rozšíření řidičského průkazu o skupinu C a o rekvalifikační kurz pro pracovníky v sociálních službách. Zvýšená poptávka je i po kurzech z oblasti služeb,“ řekla mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Osvědčil se program Nová šichta

S hledáním nového zaměstnání budou propouštěným pracovníkům pomáhat i personalisté OKD. Ve firmě od roku 2014 funguje program Nová šichta, kontaktní kanceláře jsou na všech dolech. „Už jsme zaznamenali zvýšené množství dotazů. Je to individuální, každý má jiné dotazy, potřebuje jiné informace,“ řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Odborníci se podle ní snaží pomáhat propouštěným lidem tak, aby se jich do evidence úřadu práce dostalo co nejméně.

„Naši personalisté nejčastěji pomáhají zpracovávat zájemcům životopis, pomáhají s orientací na trhu práce i s vyhledáváním vhodných pracovních nabídek. V případě zájmu připravíme zájemce i na pohovor a zajistíme i externí sociální a psychologické poradenství,“ uvedla personální ředitelka OKD Radka Naňáková.

„Tento program se nejvíce osvědčil při útlumu Dolu Paskov v roce 2017, kdy se zaregistrovalo přes tři sta třicet lidí. Všem jsme pomohli. Jedná se o individuální péči o každého zaměstnance podle jeho potřeb,“ uvedla předsedkyně představenstva OKD Vanda Staňková.

Jednotlivé části OKD budou postupně přecházet pod státní podnik Diamo a stejně tak zaměstnanci, kterých se bude týkat propouštění. Část zaměstnanců zůstane v Diamu a bude pracovat na útlumu dolů. V první vlně dostane v lednu výpovědi 550 lidí. Další, kterých bude podle předsedy Sdružení hornických odborů Jiří Waloszek okolo 1600, odejdou po uzavření dolů Darkov a ČSA.

OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Uhlí těží na Karvinsku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. Těžba v posledních dolech má skončit na konci roku 2022. I s pracovníky dodavatelských firem v dolech pracuje přes sedm tisíc lidí.

Vyhledávat investory má i CzechInvest

Sociální dopady postupného útlumu využívání uhlí v České republice probrala na svém prvním listopadovém jednání také tripartita. Cílem opatření, která souvisejí s útlumem těžby ve společnostech OKD a Sokolovská uhelná, má být snížení negativních sociálních dopadů na propouštěné zaměstnance a jejich rodinné příslušníky.

„Požádali jsme, aby se do celé akce zapojil CzechInvest, aby vyhledával vhodné investory pro toto období a tuto oblast. Například v Sokolovské uhelné to znamená do konce roku ztrátu osmi set míst plus dalších dvě stě. Jsou to lidé, kteří mají vysoké výdělky, a tudíž by to mohlo znamenat pro region velmi vážnou situaci,“ řekl předseda ČMKOS Josef Středula. Podle něj je komunikace s ministerstvy na toto téma dobrá.

Brífink po jednání tripartity 2. listopadu (zdroj: ČT24)

Na pomoc Ústeckému, Karlovarskému a Moravskoslezskému kraji je zaměřen také program RE:START ministerstva pro místní rozvoj. To na konci minulého týdne uvedlo, že v souvislosti s programem se předpokládá realizace řady opatření s předpokládanou částkou do roku 2030 až 68 miliard korun. Dosud byla realizována opatření, v rámci kterých se podařilo v regionech získat na projekty osm miliard korun z národních i evropských zdrojů.

Vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) před dvěma týdny po jednání takzvané uhelné komise uvedl, že datum útlumu využívání uhlí v Česku doporučí komise vládě na svém příštím zasedání v polovině listopadu. Kabinet by pak měl do konce roku rozhodnout. Zvažovány jsou podle Havlíčka roky 2033, 2038 a 2043.