OKD pomůže propuštěným najít Novou šichtu. Někteří pracovníci strávili v dolech dekády

Společnost OKD spouští naplno program Nová šichta. Pomoci má zaměstnancům, kteří přijdou o práci v souvislosti s ukončením těžby v Dole Darkov a Dole ČSA. Personalisté pomáhají všem, kteří si chtějí najít nové uplatnění. Kontaktní místa pro zaměstnance jsou zřízena na všech dolech a od listopadu na nich začnou fungovat i mobilní pracoviště úřadu práce.

Horník Ivo Kvičala odešel z Dolu ČSM po více než 30 letech. „Hledáme nějaké možnosti. Kvůli mému zdravotnímu stavu, protože mě čeká ještě operace rukou, řešíme hlavně zdravotní stav,“ popsal.

Pracovat by chtěl ideálně jako řidič sanitky nebo ošetřovatel. Různí pracovníci mají o dalším zaměstnání různé představy. Zatímco někteří mají jako Ivo Kvičala zájem o rekvalifikaci, jiní obor změnit nechtějí. „Pomůžeme jim například sepsat životopis, někteří z nich neumí pracovat s počítačem. Založíme jim e-mail, naučíme je orientovat se na trhu práce nebo je například připravíme na pracovní pohovor,“ popsala mluvčí OKD Naďa Chattová.

Seznamy těch, kteří hledají práci, se plní zatím postupně. Hlavní nápor přijde podle odhadů personalistů za měsíc. „Funguje to tak, že na jedné straně zaměstnavatel vkládá do naší aplikace nabídky volných pracovních míst, které potřebuje obsadit, a na straně druhé pracuje s takzvanou virtuální kartou klienta Nové šichty,“ uvedla personální ředitelka OKD Radka Naňáková.

Bez zveřejnění citlivých dat tak spolupracující firma vidí, kolik má zaměstnanec odpracovaných let, v jakém oboru a také jeho zvláštní požadavky, jako třeba práci na zkrácený úvazek.

Nová šichta se osvědčila už při útlumu těžby v Dole Paskov

Naposledy pomáhal program horníkům při hromadném propouštění z Dolu Paskov v roce 2017. Rostislav Palička tehdy působil jako odborový předák. „V OKD pořád pracuje spousta lidí, kteří se pro OKD vyučili a nepracovali nikdy nikde jinde. To mají najednou přerušit. Jít někam jinam je pro ně nejen psychická zátěž, ale i zátěž na znalosti,“ popsal.

S těžební společností tehdy spolupracovalo šest desítek firem. Například v kopřivnické společnosti Tatra Metalurgie zaměstnali přes dvacet bývalých horníků. Zkušenosti s nimi mají dobré, proto se do programu Nová šichta přihlásí i teď. „Byly to různé profese, zejména provozní zámečníci, provozní elektrikáři, máme i mistry na údržbě, kteří jsou z OKD, a kromě toho kováře, slévače, které přeškolujeme,“ řekl personální ředitel Tatra Metalurgie Libor Bartoň.

Těžaři úzce spolupracují také s úřadem práce, ten pro jednotlivé pracovníky připravuje konkrétní rekvalifikační program. Od 1. listopadu pak budou u jednotlivých šachet zřízena mobilní pracoviště úřadu práce.

Propouštět bude OKD v několika vlnách. První, lednová, se bude týkat asi sedmi stovek zaměstnanců, pro dvě stě z nich ale budou připravené pozice ve státním podniku Diamo. Na začátku března OKD rozváže závazek s šestnácti sty pracovníky, někteří z nich pak opět přejdou pod Diamo. Ostatním zaměstnancům by s hledáním nové práce měla pomoci právě Nová šichta.