Vítkovice Heavy Machinery v konkurzu. Snahy o změny v ocelárnách ukončila pandemie

Ostravská společnost Vítkovice Heavy Machinery (VHM) skončila v konkurzu. V pátek ho vyhlásil Krajský soud v Ostravě. Majetek firmy, která je od 19. března v úpadku, tak bude rozprodán. Firma před časem stáhla návrh na reorganizaci. O konkurzu jako jediném řešení úpadku se mluvilo už minulý týden, když se u soudu konala schůze věřitelů.

Podle soudu je důvodů pro takový konec firmy několik. „Dlužnice vzala svůj návrh na řešení úpadku reorganizací zpět s ohledem na skutečnost, že její ekonomické poměry měly být v uplynulém období zásadně negativně ovlivněny epidemiologickou situací a souvisejícími opatřeními, jež vedla k omezení výrobní činnosti a k dalšímu propadu příjmů,“ uvedl soudce David Stošek v rozhodnutí.

Firmu podle něj k tomuto rozhodnutí vedlo také zjištění, že pro svůj reorganizační záměr nemá dostatečnou podporu věřitelů. „V důsledku koronakrize navíc došlo k dalšímu zhoršení stavu hospodaření VHM,“ řekl mluvčí společnosti Jaroslav Martínek. Dodal, že za těchto okolností se vedení VHM domnívá, že konkurz je jediným možným řešením situace firmy.

Předseda představenstva VHM Jaromír Schmid v souvislosti se situací ve firmě na jaře řekl, že podnik za uplynulých 15 let trpí obrovskou podinvestovaností, která má za následek poruchovost strojů a špatnou logistiku výroby. VHM kvůli tomu nedokáže v požadovaném čase a kvalitě plnit zakázky. Potýká se i s evropskými regulacemi, které prodražují výrobu, a levnými dodávkami výrobků ze zemí mimo Evropskou unii.

Na zaměstnanost by konkurz neměl mít vliv, tvrdí mluvčí

Podle Andreje Čírtka, mluvčího skupiny CS Industries, do které ocelárny patří, ve VHM pracuje zhruba tři sta lidí a aktuální potvrzení konkurzu nemá vliv na zaměstnanost ve firmě. „Poslední vlna propuštění proběhla na konci června, kdy byl zastaven provoz ocelárny a výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou dostalo 150 lidí. Probíhají jednání se strategickým partnerem, který by do ocelárny nejen investoval, ale zároveň by odebíral část produkce. Pozitivní scénář tedy je, že by se provoz ocelárny mohl na podzim obnovit a spolu s tím i těchto 150 pracovních míst,“ řekl.

Vítkovice Heavy Machinery jsou producentem oceli a výrobků z ní. V úpadku už jednou skončily, když byla ještě firma součástí strojírenského holdingu ostravského podnikatele Jana Světlíka. Během reorganizace ji převzala společnost zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada, který do firmy vložil peníze a zajistil její financování.

Nyní je většinovým vlastníkem společnosti Strnadův holding CE Power Industries. Insolvenční návrh podalo samo vedení, podle kterého byla firma dlouhodobě ztrátová a už nebyla schopná platit své závazky, zejména za dodávky energií. Problémy se ještě prohloubily v souvislosti s koronavirem a opatřeními přijatými proti jeho šíření.

Podle insolvenčního správce u krajského soudu Lukáše Zrůsta se do insolvenčního řízení přihlásilo 163 věřitelů s celkem 173 pohledávkami. Celková výše pohledávek přesahuje 1,7 miliardy korun. Firma podle správce v červnu zaměstnávala víc než 560 lidí, z toho sedm desítek bylo ve výpovědní lhůtě.