V obvodu Opava se utkají Navrátil z ANO a Pavera z TOP 09

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Opava postoupil primátor města Tomáš Navrátil z hnutí ANO. Za týden se tak utká s dosavadním senátorem Herbertem Paverou (TOP 09). Navrátil získal 49,49 procenta hlasů, druhý Pavera disponuje 28,11 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 32,78 procenta voličů, přičemž o hlasy usilovalo osm kandidátů.

„Chtěl bych ze srdce poděkovat všem, co mi dali hlas. Vážím si, že v této situaci se zvedli a šli k těm volbám. Jsem jim za to vděčný,“ řekl Navrátil. Ten zatím neví, co pro kampaň připraví na následující týden. „V posledních dnech jsem neměl žádnou kampaň. Popřemýšlím nad tím, co ještě můžu udělat pro druhé kolo,“ avizoval.

Pavera je za postup do druhého kola voličům vděčný. Podotkl, že v posledním týdnu neměl takovou mediální podporu jako Navrátil, který v televizích vystupoval v souvislosti s povodněmi. „Výsledek pana primátora je obdivuhodný. Věřím, že ve druhém kole se utkáme na férovku a třeba to i urvu,“ řekl.

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Na třetím místě skončil René Černohorský (SOCDEM) s 5,55 procenta hlasů. Čtvrtý v pořadí je Michael Rataj (STAN) s 5,51 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil Vladimír Tancík (NK), kterého volilo 5,12 procenta lidí. Šestá je Zita Calabri (SPD) s 4,42 procenta. Sedmá Brigita Bilíková (Mourek) dostala 1,38 procenta hlasů.

V roce 2018 zvítězil v Opavě Pavera (TOP 09), který ve druhém kole získal 68,5 procenta hlasů. Druhá tehdy skončila Simona Horáková z hnutí ANO.