Na Odře už mrtvých ryb nepřibývá. Hasiči odstranili nornou stěnu

Moravskoslezští hasiči v pátek dopoledne odstranili nornou stěnu, kterou kvůli úhynu ryb vybudovali ve středu v řece Odře na česko-polské hranici v Bohumíně na Karvinsku. Stěna bránila naplavení dalších ryb do sousedního Polska. Aktuálně už však není potřebná, protože řeku se již podařilo vyčistit, řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Ve čtvrtek večer už se podle ní mrtvé ryby v místě objevovaly jen zcela výjimečně.

Povodí Odry stále čeká na výsledky rozborů, které mají definitivně potvrdit příčinu úmrtí zhruba tuny ryb. S největší pravděpodobností ale ryby zahynuly kvůli počasí a nedostatku kyslíku. V řece totiž bylo málo vody, která byla navíc teplá. Po deštích se do ní zřejmě dostaly i splašky, které vodu kontaminovaly a zapříčinily úbytek kyslíku.

Nedostatek kyslíku v řekách může být podle odborníků i důsledkem vlny veder v posledních třech týdnech. Kyslík se ve vodě rozpouští tím hůře, čím vyšší je teplota vody. S rostoucí teplotou vody se zvyšuje i aktivita ryb, důsledkem toho je i jejich spotřeba kyslíku vyšší. V Moravskoslezském kraji bylo ještě o víkendu teplé počasí, v pondělí odpoledne se regionem přehnaly bouřky s krupobitím.

Případ šetří policie

O tom, že v Odře na české straně hynou ryby, informovala ve středu polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová. Úhynem se začala zabývat Česká inspekce životního prostředí i Státní podnik Povodí Odry, který vypouštěl vodu z přehrady Šance a částečně také z nádrže Morávka, aby naředil vodu v řece. Případem se zabývá i policie.

Uhynuly stovky ryb různých druhů, podle odhadů šlo o dvě procenta populace v řece. Uhynulé ryby se objevily zhruba na čtyřkilometrovém úseku od ústí Stružky po hraniční profil v Bohumíně.

Největší úhyn ryb v českých vodách za posledních dvacet let postihl v srpnu 2018 rybník Nesyt na Břeclavsku, kvůli nedostatku kyslíku ve vodě tam uhynulo přes sto tun ryb. Loni kvůli nedostatku kyslíku uhynulo 42 tun ryb v Dyji u Bulhar na Břeclavsku. V Bečvě v září 2020 uhynulo 40 tun ryb kvůli otravě toku.