Ministerstvo kultury nepodpoří Černou kostku. Stavbu knihovny mají pokrýt hlavně evropské peníze

Události v regionech: Ministerstvo nepodpoří financování Černé kostky (zdroj: ČT24)

Ministerstvo kultury stavbu Vědecké knihovny v Ostravě, takzvané Černé kostky, finančně nepodpoří. Původní příslib byl přitom 800 milionů korun. Chybějící peníze kraj zafinancuje ze svého rozpočtu, s pracemi by se mohlo začít příští rok na jaře. Rozpočet na stavbu Černé kostky je přes 2,5 miliardy korun.

Přípravné práce na stavbu Černé kostky začnou v řádech dní. „V nejbližší době se bude dělat nový kompenzátor, jsou to práce, které se můžou dělat jenom v létě. A pak někde na úrovni chodníku budeme dělat přeložku,“ uvedla vedoucí odboru kultury a památové péče krajského úřadu Karin Veselá.

Kontrolní vrty, zda je možné v místě umístit zdroje vytápění, už jsou hotové. Tepelných čerpadel bude pod kostkou osmdesát. „Pak hned na jaře, jak to počasí dovolí a jak je období vegetačního klidu, začneme s kácením stromů,“ uvedla Veselá.

Hlavním zdrojem financování stavby Černé kostky mají být evropské peníze, ministerstvo kultury na knihovnu přispět neplánuje. „Budova vědecké knihovny Černá kostka bude řešena prostřednictvím Fondu pro spravedlivou transformaci, tedy bez nutnosti finančního přispění ministerstva,“ uvedla Ivana Awwadová z tiskového oddělení ministerstva.

Vizualizace vědecké knihovny Černá kostka
Zdroj: ČT24

Stavba čeká na poslední potvrzení

Podle projektového manažera stavby jsou přípravy v poslední fázi. „Všemi koly jsme prošli, všechny připomínky jsme vypořádali. V tuto chvíli čekáme na finální potvrzení,“ řekl Andrej Harmečko.

Celá stavba bude plnit nejpřísnější ekologické limity. „Studie umístila stavbu Černé kostky do takového nízkého rybníčku. Je to jak z estetického důvodu, tak z důvodu chlazení,“ nastínila Veselá.

Projekt Černé kostky je připravován téměř dvacet let, za tu dobu se výrazně proměnil. V celkem jedenáctipatrové budově bude na ploše 16 tisíc metrů čtverečních uloženo až 1,2 milionu knih.