Hladina Vsetínské Bečvy se dostala až na druhý stupeň povodňové aktivity, nebezpečí už ale pominulo

Déšť zvedl hladinu Vsetínské Bečvy a Bystřičky (zdroj: ČT24)

Po vydatném dešti vystoupala hladina Vsetínské Bečvy ve Velkých Karlovicích postupně až na druhý stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Od sedmé hodiny ráno však postupně klesala a před osmou večerní se už průtok dostal i pod první stupeň. Vydatný déšť zvedl i hladinu Bystřičky. Před vydatnými srážkami zejména v Beskydech varovali meteorologové, výstraha platila až do odpoledne.

Hladina řeky Vsetínské Bečvy byla od půl páté ráno na druhém stupni povodňové aktivity, ukazovaly údaje stanice ve Velkých Karlovicích. Meteorologové varovali, že ještě ráno by mohla dosáhnout třetího stupně, místo toho ale začala hladina po sedmé hodině ráno postupně klesat.

Pokud by dál stoupala, hrozilo, že by voda zaplavila níže položené obydlené oblasti a silnice, v podmáčené půdě by mohly padat stromy. „Voda se z koryta řeky nevylévá. Situaci sledujeme v terénu, máme v pohotovosti techniku, kdyby bylo potřeba zasáhnout,“ informoval ráno mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Druhý stupeň povodňové aktivity se objevil na Vsetínsku také pod vodní nádrží Horní Bečva na Rožnovské Bečvě. Byl ovšem způsoben uměle. „Vypouštíme z vodní nádrže takzvaný neškodný průtok, který nezpůsobuje žádné ohrožení. Uvolňujeme prostory v nádrži, abychom byli v případě pokračujících srážek schopni transformovat další zvýšené průtoky na Rožnovské Bečvě,“ uvedl mluvčí. 

Také řeka Bystřička dosáhla po čtvrté hodině ráno stupně povodňové aktivity, a to prvního. Ani tam podle Chmelaře nedocházelo k ohrožení; hladina vody byla výš než obvykle při přítoku do vodní nádrže Bystřička, která může nadbytek vody pojmout. Hladina Bystřičky se začala po sedmé hodině ráno snižovat, před devátou ráno ale hladina opět mírně stoupla a nakonec kulminovala odpoledne na druhém stupni. 

V Olomouckém a Moravskoslezském kraji bez významnějších problémů

Před vydatným deštěm varovali meteorologové také v Jeseníkách, tam se ale srážkové úhrny pohybovaly níž. Řeky v Jeseníkách tak neměly dosáhnout ani prvního povodňového stupně.

Podobně to vypadalo v Moravskoslezském kraji. Pouze ráno se na třech místech v kraji dostala voda na první povodňový stupeň.

Výstraha ČHMÚ platila pro Moravskoslezský, Olomoucký a část Zlínského kraje. Řeky tam mohly místy překročit první povodňový stupeň, tedy bdělost. Tato výstraha platila do 14. hodiny.

Výstraha ČHMÚ (9. září)
Zdroj: ČHMÚ