Metro C bude mít o víkendu výluku. Z Holešovic na Nové Město pojedou náhradní tramvaje

O víkendu opět nebude jezdit pražské metro na trase C přes stanici Florenc. Městský dopravní podnik stanici rekonstruuje, většinu prací dělá za provozu, ale o vybraných víkendech provoz přerušuje. Cestující proto musí cestovat z Holešovic na Nové Město náhradními tramvajovými linkami.

Provoz metra bude v sobotu a neděli přerušen mezi stanicemi Vltavská a Hlavní nádraží. Při cestě z hlavního nádraží na jih navíc budou muset cestující přestoupit mezi dvěma soupravami metra ve stanici I. P. Pavlova.

Vyloučený úsek metra musí cestující objet povrchovou dopravou. Jako náhradu zavede dopravní podnik linky XC a 36. Linka XC bude jezdit z Výstaviště do zastávky Hlavní nádraží, kde bude končit na kusé koleji v Opletalově ulici. Obslouží stanice metra Vltavská, Hlavní nádraží a nepřímo také Florenc – prostřednictvím zastávky Těšnov.

Linka 36 bude jezdit z Nádraží Holešovice na Zvonařku. Část spojů bude ovšem začínat již na zastávce Sídliště Ďáblice a na Nádraží Holešovice zastaví v Partyzánské ulici, zatímco část přijede jako linka 12 z Barrandova a na Nádraží Holešovice zastaví v Plynární ulici, kde se změní číslo tramvaje na 36. Linka 36, respektive vazba linek 12 a 36 obslouží stanice metra C Nádraží Holešovice, Vltavská a I. P. Pavlova a nepřímo také Florenc – prostřednictvím zastávky Těšnov.

Provoz náhradních tramvajových linek omezí provoz dvou běžných linek. Tramvaje číslo 12 nebudou o víkendu zajíždět do smyčky Výstaviště, protože pojedou již z Nádraží Holešovice jako linka 36 a budou pokračovat dále do centra Prahy. Linka 10, která kvůli jiné výluce končí dočasně na Zvonařce, bude z Bruselské odkloněna do zastávky Náměstí Bratří Synků, aby uvolnila trianglovou konečnou Zvonařka – v Praze unikátní – náhradní lince 36.

Výluky metra C vyhlašuje dopravní podnik opakovaně od loňského jara kvůli rekonstrukci stanice Florenc. Opravuje především stropní desku, práce zaberou ještě příští tři roky – hotové mají být do konce roku 2026. Naposledy byl kvůli tomu přerušen provoz metra koncem července.