Lokální bouřka zaplavila Slezsko, Stonávka krátce vystoupala na třetí stupeň

Prudké deště zasáhly ve středu večer východní část Moravskoslezského kraje. Hasiči čerpají vodu ze zatopených sklepů, na třetí stupeň povodňové aktivity dočasně vystoupala Stonávka v Hradišti. Během noci se vrátila k normálu.

Na Frýdecko-Místecku i na Karvinsku se ve středu večer vyskytla extrémně silná bouřka. Doprovázel ji prudký přívalový déšť, během něhož spadlo za půl hodiny čtyřicet milimetrů srážek.

„Bouře postupuje zvolna k jihozápadu a slábne,“ uvedli pozdě večer meteorologové. „Do oblasti dorazí v nejbližších hodinách od severovýchodu pravděpodobně další bouřky. Přívalový déšť může způsobovat rychlý odtok vody z krajiny, zatopení níže položených míst a rozvodnění menších toků,“ upozornili. 

Hladina řeky Stonávky v Hradišti kvůli prudkým srážkám vystoupala během půldruhé hodiny o více než dva metry. V devět hodin večer byla hladina průtoku na 109 centimetrech, v půl jedenácté se dostala na 337 centimetrů, během noci klesla k normálu. Podle měření po čtvrteční páté hodině ranní dosahovala hladina 131 centimetrů.

Na prvním stupni byla kolem půl desáté večer také Lučina v Domaslavicích, zhruba po hodině se vrátila k běžnému průtoku.  

Intenzivní déšť zaměstnal i hasiče. Na Frýdecko-Místecku zasahovali v obcích Střítež a Hnojník, informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.