Kyanid se do Bečvy dostal z kanálu v katastru Juřinky. Agrofert zvažuje žalobu kvůli údajné pomluvě

Kyanid, který způsobil úhyn desítek tun ryb v řece Bečvě ve Zlínském a Olomouckém kraji, se do vody dostal z vyústění kanálu v katastru Juřinky, která je místní částí Valašského Meziříčí. Na svém Twitteru o tom informovala policie. Už v sobotu policisté uvedli, že na kanál je napojeno mnoho společností, původce otravy kyanidem je však stále neznámý. Škody, které toxická látka způsobila, zatím nejsou vyčíslené. Společnost DEZA, která patří do koncernu Agrofert, zvažuje žalobu kvůli údajné pomluvě, že havárii způsobila ona.

„Na případu masivního úhynu ryb v řece Bečvě stále pracujeme. V současné chvíli již víme, že vyústění kanálu, ze kterého se kyanid do Bečvy dostal, je v katastru obce Juřinka,“ uvedla policie s tím, že cílem policistů je případ co nejdříve objasnit. 

Policisté vyšetřování případu ekologické havárie převzali od České inspekce životního prostředí (ČIŽP). První následky otravy kyanidem byly zaznamenány v neděli 20. září nedaleko Valašského Meziříčí, u Lhotky nad Bečvou, která je součástí obce Lešná na Vsetínsku, a Choryně.

Agrofert chce podat trestní oznámení za pomluvy

Valašskomeziříčská chemička DEZA, která spadá pod koncern Agrofert, krátce po havárii popřela, že by znečištění šlo od ní. V tiskové zprávě ji jako možného původce havárie vyloučila i ČIŽP. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka už v sobotu řekl, že DEZA a Agrofert podají trestní oznámení za pomluvy související s otravou ryb v Bečvě. DEZA i nadále odmítá, že by byla původcem otravy. 

Několik trestních oznámení v souvislosti s kyanidem v Bečvě už ale padlo, to poslední v úterý dopoledne. Trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení podal u Okresního státního zastupitelství v Přerově starosta Hranic Jiří Kudláček (Volba OK). 

Morava byla ušetřena

Znečištění zasáhlo více než třicetikilometrový úsek Bečvy. Tuny uhynulých ryb vytahovali rybáři i v okolí Hranic nebo u Přerova. Kontaminační mrak po sobě zanechal doslova mrtvou řeku. Dříve panovaly obavy, že by mohla otrava zasáhnout i řeku Moravu, do které se Bečva vlévá u Troubek na Přerovsku, to se naštěstí nestalo.

Koncentraci toxické látky se podle Povodí Moravy podařilo naředit zvýšením odtoků z přehrad, pomohlo i deštivé počasí v uplynulých dnech. Havárie s tak masivním úhynem ryb se vyskytují podle evidence ČIŽP zhruba jednou za deset let.