Kvůli úniku plynu u Karlových Varů byla zastavena automobilová i vlaková doprava

Poškození plynové přípojky mezi karlovarskými městskými částmi Stará Role a Počerny vedlo ve středu odpoledne k masivnímu úniku plynu. Hasiči kvůli němu museli uzavřít celé okolí místa úniku včetně silnice mezi Starou Rolí a Počerny a blízké železniční trati. Únik se podařilo brzy zastavit. Bezpečnostní opatření ale trvala až do rozptýlení plynu. Před 19:00 policisté obnovili provoz na silnicích, omezení skončila i na železnici.

Plyn začal unikat okolo 16:00. Podle webu města Karlovy Vary bylo přerušeno vysokotlaké vedení plynu za Žižkovou ulicí v polích, poměrně daleko od městské zástavby. Uživatelé mobilní aplikace Záchranka v blízkosti automaticky obdrželi informační zprávu od složek integrovaného záchranného systému.

Únik se asi po půl hodině podařilo zastavit, čekalo se ale na snížení tlaku v porušeném potrubí, řekl mluvčí hasičů Martin Kasal. Jak uvedl, hasiči v okolí měřili koncentrace plynu. Plyn byl po úniku cítit na velkou vzdálenost. Koncentrace detekující mez výbušnosti v okolí pět set metrů od úniku ale odběry nezjistily.

Podle webu Českých drah už omezení na železnici také skončila, v době uzavření tratě byly vlaky přesměrovány přes Chodov mimo stanici Stará Role.

Vyšetřování příčin úniku bude na policii. Podle mluvčího Jakuba Kopřivy policie v první řadě řídila dopravu a teprve po zajištění bezpečnosti bude zkoumat, proč plyn unikal.