V senátním obvodu Náchod postupují do druhého kola Červíček a Borůvka

Po sečtení všech okrsků se v senátním obvodu Náchod jako první umístil Martin Červíček (ODS) se ziskem 48,73 procenta, postupuje do druhého kola. Obdobně postupuje i Jan Borůvka (ANO) se ziskem 30,8 procenta. Třetím a současně nepostupujícím kandidátem je Tomáš Magnusek (TMS) se ziskem 20,45 procenta. Voleb se zúčastnilo 34,55 procenta voličů.

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Červíček v sobotu vyzval voliče, aby přišli k volbám i ve druhém kole. „Bude to souboj dvou kandidátů s trochu odlišným pohledem na to, co pro region v souvislosti s politickým angažmá a zázemím mohou udělat. Snažím se o synergii s tím, co se nazývá každodenní regionální politika. Za získanou důvěru v senátním obvodu jsem nesmírně vděčný, výsledek považuji za vynikající,“ prohlásil Červíček. Ve volbách do Senátu má podporu od KDU-ČSL, STAN i TOP 09.

Borůvka označil výsledek senátních voleb za úspěch, před druhým kolem se chce zaměřit na setkávání s voliči v ulicích. „Je to pro mě velice zavazující, myslím si, že druhé kolo je hratelné. V prvním kolem šlo o to, aby se lidé vůbec dozvěděli, že nějaký pan Borůvka existuje, protože v politice jsem teprve dva roky. Takže to považuji za skvělý výsledek,“ uvedl.

Třetí v pořadí, filmař, také radní Náchoda a ředitel náchodské terénní sociální služby Společné cesty Tomáš Magnusek, se v sobotu k možné podpoře některého z postupujících kandidátů nevyjádřil. Získal 20,45 procenta hlasů. „O podporu pana Magnuska budu usilovat,“ uvedl Borůvka.

V roce 2018 zvítězil v Náchodě Červíček, ve druhém kole získal 56,46 procenta hlasů. Druhý skončil Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Voleb se zúčastnilo šest kandidátů.

Červíček byl v říjnu 2018 byl zvolen senátorem za obvod č. 47 – Náchod a v listopadu 2020 byl zvolen hejtmanem Královéhradeckého kraje. V krajských volbách v roce 2020 byl lídrem vítězného bloku ODS, STAN a Východočeši. V krajských volbách v roce 2016 byl lídrem kandidátky ODS v Královéhradeckém kraji a stal se zastupitelem. V letech 2016–2020 byl prvním náměstek hejtmana pro oblast dopravy a silničního hospodářství. V letošních krajských volbách vedl kandidátku Silní lídři pro kraj (ODS, KDU-ČSL, Východočeši), která skončila na druhém místě za hnutím ANO. Je bývalým policejním prezidentem, v roce 2013 jej exprezident Miloš Zeman jmenoval do hodnosti brigádního generála.

Borůvka stojí v čele dvanáctitisícové Jaroměře od podzimu 2022. Tehdy vedl v komunálních volbách vítěznou kandidátku hnutí ANO, které po volbách vytvořila širokou koalici všech pěti subjektů, které se dostaly do zastupitelstva. Do politiky vstoupil v roce 2012, kdy stál u zrodu náchodské buňky hnutí ANO, které i předsedal. V roce 2013 se stal poradcem poslance a parlamentním zpravodajem na ministerstvu dopravy. O rok později inicioval založení senátorského klubu ANO a stal se jeho tajemníkem.