V Náchodě zaregistrovali tři uchazeče o senátní křeslo

V senátním obvodu 47 Náchod se budou o senátorský mandát ucházet tři kandidáti. Obhajovat bude hradecký hejtman a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS), který má příslib podpory od lidovců, STAN i TOP 09. Červíček je také lídrem společné kandidátky koalice ODS, KDU-ČSL a Východočechů pro zářijové volby do zastupitelstva Královéhradeckého kraje.

Do zářijových senátních voleb v obvodu 47 jde také starosta Jaroměře Jan Borůvka (ANO) a filmař a pedagog Tomáš Magnusek (hnutí Tomáš Magnusek do Senátu). Borůvka stojí v čele dvanáctitisícové Jaroměře od podzimu 2020. Předtím byl tajemníkem senátorského klubu ANO a SOCDEM.

Filmař Magnusek, který je radním Náchoda a ředitelem náchodské terénní sociální služby Společné cesty, byl při posledních komunálních volbách v roce 2020 do zastupitelstva zvolen za uskupení Jan Birke pro Náchod dlouholetého náchodského starosty Jana Birkeho (SOCDEM). V hnutí Tomáš Magnusek do Senátu, které bylo zaregistrováno letos v květnu, je Magnusek předsedou. Místopředsedkyní hnutí je koordinátorka Magnuskovy volební kampaně Helena Filipská.

Kandidáti do Senátu 2024
Zdroj: ČSÚ, ČT24

Před šesti lety v obvodu Náchod kandidovalo šest lidí. Poslední senátní volby na Náchodsku v roce 2018 vyhrál Červíček ve druhém kole, v němž porazil současného náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje a tehdejšího předsedu lidovců Pavla Bělobrádka. Za ANO před šesti lety kandidoval nynější starosta Hronova Petr Koleta, který skončil třetí.