TÉMA

Jan Borůvka

Terezín a Jaroměř zahájí opravu šesti poškozených památek příští rok

Zásadní opravy na šesti památkách v havarijním stavu chtějí pevnostní Terezín na Litoměřicku a Jaroměř na Náchodsku, kam spadá pevnost Josefov, uskutečnit hlavně příští rok. Dílčí práce nicméně začnou už letos. Na opravy využijí dotace z ministerstva pro místní rozvoj, které vyhlásí první výzvu v červnu, řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Havarijní program na záchranu památek resortu kultury už funguje.
30. 5. 2024|

Stát chce do záchrany pevnosti Josefov investovat přes miliardu. Žádá ale regionální spoluúčast

Více než miliardu korun hodlá vláda investovat do záchrany pevnosti Josefov na Náchodsku. Není to poprvé, co stát slíbil se v památkové rezervaci angažovat, předchozí snahy ale skončily poté, co objekty nesplňovaly požadavky na energetické úspory. Nyní je nutnou podmínkou spoluúčast regionálních partnerů.
30. 1. 2024|

Regály tak jako v roce 1911. Jaroměř otevřela památkově chráněný Wenkeův obchodní dům

Jaroměř na Náchodsku v neděli po téměř tříleté rekonstrukci slavnostně otevřela Wenkeův obchodní dům, který je sídlem městského muzea. Oprava modernistické budovy z roku 1911, která je od roku 2017 národní kulturní památkou, přišla na třicet milionů korun. Součástí investice byla i oprava sousedního domu, čímž muzeum významně rozšířilo výstavní plochu.
26. 3. 2023Aktualizováno26. 3. 2023, 20:02|